Român arestat în Italia, considerat complice în cazul celor 39 de imigranți vietnamezi găsiți morți într-un TIR din UK

Un tânăr român a fost arestat zilele trecute în Italia, acuzat de complicitate în cazul celor 39 de imigranți vietnamezi găsiți morți într-un TIR din comitatul Essex situat în Anglia, Marea Britanie.

Cei 39 de cetățeni vietnamezi decedați. Foto: bbc.com

Potrivit BBC, Dragoș Damian, în vârstă de 27 de ani, a fost depistat de autoritățile italiene în apropiere de Milano, în urma unei anchete în colaborare cu National Crime Agency din Marea Britanie.

Damian este acuzat de facilitarea imigrației clandestine și implicarea în alte infracțiuni.

Poliția din Essex a declarat că așteaptă acum detalii de la autoritățile italiene cu privire la data la care tânărul român va ajunge în tribunal pentru a fi judecat.

La data de 23 octombrie 2019, 39 de cetățeni vietnamezi au fost găsiți morți în remorca frigorifică a unui TIR parcat în Purfleet, Essex.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În urma unui proces desfășurat în Anglia, patru bărbați au fost condamnați în luna ianuarie 2021 la ani grei de închisoare, printre aceștia numărându-se și șoferii TIR-ului, dar și un alt cetățean român.

De la dreapta spre stânga: Eamonn Harrison, Ronan Hughes, Gheorghe Nica și Maurice Robinson. Foto: bbc.com

Este vorba despre Roman Hughes – 41 de ani, Gheorghe Nica – 43 de ani, Eammon Harrison – 24 de ani și Maurice Robinson – 26 de ani.

Hughes și românul Gheorghe Nica au avut un rol important în traficul cu imigranții vietnamezi găsiți fără suflare în TIR și au primit condamnări la 20, respectiv 27 de ani de închisoare.

Harrison este șoferul care a condus TIR-ul până într-un port din Belgia, înainte să pornească spre Marea Britanie, și a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

TIR-ul în care imigranții vietnamezi au fost găsiți fără suflare. Foto: bbc.com

Robinson, în schimb, este cel care a condus automarfarul din Belgia spre Marea Britanie și apoi i-a găsit pe cei 39 de vietnamezi, dintre care 10 minori, lipsiți de viață, decesul fiind provocat de temperatura scăzută din remorca frigorifică.

Alți trei bărbați au fost condamnați în Anglia, considerați complici la această tragedie, dintre care doi erau cetățeni români.

De la dreapta spre stânga: Valentin Calota, Alexandru-Ovidiu Hanga and Christopher Kennedy. Foto: bbc.com

Christopher Kennedy, 24 de ani și rezident în County Armagh, a fost condamnat la 7 ani de închisoare.

Valentin Calotă, 38 de ani și rezident în Birmingham, condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare.

Alexandru-Ovidiu Hanga, 28 de ani și rezident în Hobart Road, Tilbury, Essex, a primit o condamnare de 3 ani la închisoare.