Român bolnav de cancer, mort pe stradă în Italia la o zi după ce a fost externat din spital

Un cetățean român, în vârstă de 55 ani, a fost găsit mort duminică, 31 iulie, pe treptele de la „Cinema Italia”, în Piazza Amendola din Cosenza, regiunea Calabria. Mirel Burcă avea cancer la pancreas și cu o zi înainte fusese externat din spital, menționează Qui Cosenza.

Bărbatul român nu avea un domiciliu stabil și era ajutat de Fundația umanitară „Casa San Francesco D’assisi”, care își ia acum responsabilitatea de a-i oferi românului nostru „o înmormântare demnă”, după cum a precizat Pasqualino Perri, responsabil al organizației respective.

Mirel a fost găsit pe un pat improvizat din fața unei săli de cinema închisă de ceva vreme, iar lui Pasqualino Perri i-a revenit sarcina de a-l identifica. El a fost cel care le-a spus polițiștilor: „Da, îl cunosc. Se numește Mirel Burca. Este român și locuiește de multă vreme în Cosenza”.

Locul unde a fost găsit decedat Mirel Burca. Foto: Qui Cosenza

Mirel era foarte bolnav, suferea de cancer la pancreas și „alterna momente de luciditate cu momente de profundă vulnerabilitate”, a spus Perri, care și-a amintit de ultima lor întâlnire, în urmă cu aproximativ 10 zile: „Avea în mână un contract de muncă semnat în luna mai cu o cooperativă socială din Lazio. A vrut să-l ajut să completeze actele necesare pentru a obține rezidența în Cosenza. Era fericit și mi-a spus că va mai rămâne în oraș cât va mai fi necesar.”

Mai târziu, însă, din cauza bolii care înainta inexorabil, Mirel a trebuit să se interneze în spital. După externarea care a avut loc sâmbătă, și-a găsit refugiu pe treptele cinematografului italian.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Noi nu ducem lipsă de paturi – a precizat Pasqualino Perri – în vremuri de urgență putem mereu să adăugăm mai multe în holul de la intrarea unității noastre. Este trist de spus, dar să rămână în stradă pentru acești oameni este o alegere, o dimensiune a libertății personale la care mulți decid să nu renunțe.”

În locul unde Mirel și-a trăit ultimele clipe din viață au rămas haina sa albastră, atârnată de o fereastră, o cutie mare de carton cu niște haine înăuntru, ochelarii de vedere și telefonul cu cablul de încărcare înfășurat în jurul lui.

Haina lui Mirel Burcă. Foto: Qui Cosenza

Responsabilul de la „Casa San Francesco” a adăugat: „Ambasada României în Italia va trebui informată pentru a verifica eventuala prezență a membrilor familiei cărora să le comunice decesul. În ceea ce ne privește, ne-am exprimat deja autorităților competente disponibilitatea de a ne ocupa de funeralii şi înmormântare”.