Un român care a absolvit Seminarul Teologic este campionul Italiei la skanderbeg

Adrian Luțai, în vârstă de 41 de ani, este românul care a cucerit de cinci ori titlul de campion național al Italiei la skanderbeg. Fiind şi cetăţean italian, participă şi la competiţii internaţionale reprezentând această ţară. „Am reuşit să câştig 14 concursuri internaţionale în diferite ţări ca Elveţia, Franţa, Belgia, Ungaria, Slovacia, Austria. Am participat la 6 campionate mondiale la care am luat locul 10, 11, 12 de mai multe ori”, spune sportivul citat de Adevărul.

Adrian Luțai și-a deschis la Milano şi un mic club sportiv unde antrenează iubitori de skanderbeg şi unde se antrenează şi el de cel puţin trei ori pe săptămână.

- Continuarea după publicitate -

Originar din Vișeu de Sus, județul Maramureș, sportivul este fiul preotului din localitate și el însuși absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj Napoca. În anul 1997 a ales să plece în Italia, pentru „un viitor mai bun” în ceea ce priveşte cariera sa sportivă. În acea perioadă, România nu avea o Federaţie de skanderbeg.

În anul 2010 a câștigat prima competiţie, „Coppa Italia”

Din 2011 şi până în 2013 a câștigat titlul de campion naţional al Italiei la categoria 90 de kilograme, a urmat apoi o perioadă când a fost vicecampion, iar în anul 2018 a revenit pe prima treaptă a podiumului, la categoria 100 de kilograme. În 2019 a câștigat din nou titlul de campion al Italiei.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Adrian Luțai susţine că este mândru că este român și că peste tot spune care este ţara sa natală pe care a părăsit-o în urmă cu 22 de ani. „Italienii m-au susţinut în ceea ce am făcut şi pentru asta le sunt recunoscător, dar într-o bună zi sper să mă întorc acasă şi să rămân în România.”

La Milano, sportivul român care este teolog de meserie, conduce corul bisericii româneşti de aici, iar în vara acestui an se va întoarce în România unde va participa la Campionatul Mondial de Skanderbeg 2019. El va reprezenta Italia.

Pentru sursa citată, el declară că mai devreme sau mai târziu se va întoarce definitiv acasă și se va stabili la Cluj Napoca, orașul unde a absolvit teologia și și-a descoperit pasiunea pentru sport.

Adrian Luțai pe prima treaptă a podiumului. Foto: profilul Facebook