Român din Italia arestat la 19 ani după ce a comis o crimă. A ucis un pensionar italian

O crimă care a avut loc în urmă cu 19 ani, în Italia, se credea de mult timp ca fiind aproape imposibil de rezolvat, iar anchetatorii au încetat să mai creadă că autorul va fi găsit. În urmă cu câteva zile însă, acesta a fost pus sub arest, după ce autoritățile au reușit să compare ADN-ul său cu cel găsit la locul crimei, și este vorba despre un cetățean român în vârstă de 65 de ani.

Anunțul a fost făcut de șeful Poliței din Verona, Massimo Sacco, care a făcut publice toate detaliile într-o conferință de presă ținută marți, 12 mai, la sediul instituției. Potrivit celor relatate de Sacco, este vorba de o crimă care a avut loc în noaptea de 28 spre 29 mai 2001, când un pensionar italian, Antonio Schiesaro, în vârstă de 70 de ani, a fost ucis fără milă în locuința lui.

Șeful Poliției din Verona, Massimo Sacco alături de șefa Biroului de Poliție Științifică din Padova, Anna Maria di Giulio. Foto: Prima Verona

Schiesaro se pare că a fost înjunghiat de mai multe ori cu o foarfecă în timp ce se afla în apartamentul său de pe via don Nicola Mazza din cartierul Veronetta. Autorul crimei nu a fost găsit niciodată, iar singura legătură cu acesta era o mostră ADN găsită pe un cuțit de mici dimensiuni la fața locului.

În 2015 însă, un bărbat român pe nume Ion Lăcanu, în vârstă de 60 de ani la acea vreme, a fost arestat în Italia cu acuzația de tentativă de omor asupra concubinei sale. Anchetatorii au prelevat atunci o mostră de ADN din saliva sa și au înregistrat-o în baza de date, iar de curând s-a descoperit că este compatibilă cu ADN-ul găsit în locuința lui Schiesaro.

„A fost fundamentală folosirea bazei de date”, a spus Anna Maria Di Giuliio, șefa Biroului de Poliție Științifică din Padova. „A durat mult, din 2015 până în prezent, din cauză că partea investigativă nu este simplă și imediată. Baza de date este folosită de forțele de ordine abia din anul 2009 și de atunci am înregistrat 211 de cazuri, iar 39 dintre ele au fost rezolvate datorită acesteia. Acum putem spune că a fost făcută dreptate.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Între timp, Lăcanu ieșise din închisoare pentru tentativa de omor asupra concubine sale, dar nu plecase din Italia, iar autoritățile au emis de curând un mandat de arestare pe numele lui și pentru crima din 2001. În data de 22 aprilie 2020, bărbatul român a fost găsit într-o rulotă parcată pe litoral, la Ostia, în capitala Italiei. Acesta a fost pus sub arest din nou și închis în penitenciar.

„Persoana responsabilă de crima asupra lui Antonio Schiesaro este un bărbat român de 60 de ani care a fost acuzat de omor calificat și acum se află în închisoare, la penitenciarul Regina Coeli din Roma. Privind înapoi în timp, putem spune că Lăcanu Ion avea 45 de ani la acea vreme și un trecut violent în care a încercat să-și omoare concubina, motiv pentru care a fost arestat și i-a fost prelevat ADN-ul care apoi a fost introdus în baza de date”, a informat în cadrul conferinței de presă Massimo Sacco.

„În data de 29 mai 2001, o persoană care-l cunoștea pe Schiesaro a fost în vizită acasă la el dar, după ce nu i-a răspuns la ușă, a alertat forțele de ordine care au reușit să intre și au găsit bărbatul fără viață, învelit parțial într-un cearceaf. Bărbatul a fost lovit de mai multe ori cu un obiect ascuțit, o foarfecă, în diferite părți ale corpului. Lângă el a fost găsit un cuțitaș învelit în hârtie unde se afla urma de ADN. Nu știm dacă acel cuțitaș a fost folosit pentru a se apăra, victima îl avea lângă pat pentru că, în urmă cu câțiva ani, a suferit un furt. La aceea dată s-a găsit lichid seminal pe un prosop și în rectul victimei. Nu fost posibilă găsirea unui vinovat deoarece Schiesaro nu avea o relație stabilă, dar găzduia adesea în locuința lui diferite persoane și se știa că mergea în gară pentru a găsi persoane pe care le invita apoi acasă la el, chiar și la cină”, a mai spus șeful Poliției din Verona.