Român din Italia dat în judecată de fostul patron pentru defăimare. Îl acuza pe internet că încurajează munca la negru

Un bărbat român din Italia în vârstă de 34 de ani a fost dat în judecată pentru defăimare de fostul angajator pe care, după ce a întrerupt raportul de muncă cu el, a început să-l acuze pe internet că nu respectă legea. Conaționalul nostru, care a plecat din Italia între timp, va fi nevoit să se întoarcă peste câteva luni pentru a fi judecat în tribunal.

Din cele relatate de publicația locală Treviso Today, fostul angajator al bărbatului român este Roni Favaro, proprietarul unei societăți din sectorul de construcții denumită „Dieffe” care este înregistrată în localitatea Castello di Godego din provincia Treviso. Favaro este, în același timp, și vicepreședintele filialei din localitatea Castelfranco Veneto a asociației pentru antreprenori Confartigianato.

Roni Favaro, anreprenorul italian acuzat de bărbatul român că nu respectă legea. Foto: TrevisoToday.it

Bărbatul român se pare că a lucrat în trecut la firma antreprenorului italian și cei doi au ajuns la unele neînțelegeri legate de retribuția salarială, de contractul de muncă și orarul de lucru, iar între ei a început apoi o luptă care s-a mutat, ulterior, pe internet. Mai exact, conaționalul nostru este acuzat că ar fi umplut paginile de internet ale asociației Confartigianato cu acuzații la adresa lui Favaro.

„Nu respectă legile cu privire la siguranța la locul de muncă” sau „Ce vicepreședinte? Ăla e unul care încurajează munca la negru”, ar fi scris, printre altele, bărbatul român despre fostul angajator.

Roni Favaro, mai scrie sursa citată, ar fi încercat să rezolve problema pe cale amiabilă, dar fostul său angajat „a ridicat tonul” și mai tare, aducându-i în continuare acuzații și insultându-l prin intermediul paginilor de socializare online ale asociației. Exasperat, probabil, de insistențele românului nostru, Favaro a decis apoi să consulte un avocat care i-a spus imediat: „Avem elementele necesare pentru a-l da în judecată”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Procuratura din Treviso, care a analizat dovezile prezentate de avocatul antreprenorului, a decis că frazele scrise pe internet de conaționalul nostru la adresa bărbatului italian constituie o infracțiune – conform art. 595 din Codul Penal italian – și a decis să-l trimită în judecată. Bărbatul român, care va trebui să se prezinte în fața judecătorului în luna mai a anului viitor, riscă acum o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni și 3 ani sau o amendă de cel puțin 516 euro, plus plata eventualelor daune provocate imaginii lui Favaro, precum și cheltuielile de judecată.