Ce spune un român din Italia unui jandarm la protestul din 10 august de la București: „Vouă vă place ceea ce faceți?”

Acțiunile jandarmilor de la protestul din 10 august, de la București au fost intens mediatizate și comentate de televiziuni dar și pe internet, pe site-urile de socializare, unde românii au publicat imagini, videoclipuri, mărturii, opinii ale participanților.

Scene emoționante, tulburătoare, pentru noi, cei plecați peste hotare, au fost surprinse de echipa Recorder.ro care redă mărturii ale românilor din Piața Victoriei întorși acasă special pentru protestul organizat împotriva guvernului actual al României.

Ignorați de politicieni, românii din Piața Victoriei și-au spus of-ul jandarmilor:

Viorel, un muncitor român plecat de 20 de ani în Italia și care lucrează în peninsulă ca magazioner într-o fabrică de mobilă, îi reproșează unui jandarm lipsa de demnitate. Jandarmul acceptă, dar aduce în favoarea sa argumentul vârstei: „Dacă fac ceva, mă dă afară. Cine mă mai angajează pe mine la 41 de ani?”. Muncitorul român îi răspunde cu deteminare: „Hai cu noi în Italia. Nu moare nimeni de foame!“

La întrebarea reporterului Recorder, ce îl mai leagă de România, Viorel mărturisește cu lacrimi în ochi: „Rădăcinile! Rădăcinile sunt aici, în țară, nu ai cum să stai nepăsător, n-ai cum!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu privire la situația din țară, românul plecat în Italia și întors pentru ca să protesteze împotriva guvernului, conclude: „În momentul în care un prost te reprezintă, nu poți să evoluezi. N-ai cum!”

Mai multe opinii și mărturii din Piața Victoriei ale românilor din diaspora care au mers la protest, puteți urmări în reportajul din videoclipul de mai jos, al celor de la Recorder.ro: