Un român din Italia infectat cu COVID-19 a murit după ce doctorii l-au trimis acasă. „Nu credeam că se va agrava așa repede”

Un bărbat român din Italia, în vârstă de 46 de ani, a murit duminică, 1 noiembrie, la secția de Terapie Intensivă a spitalului Mauriziano din Torino după ce a suferit complicații provocate de infecția cu COVID-19. Conaționalul nostru fusese deja la același spital cu două zile înainte și le-a spus medicilor că este pozitiv și are simptome, dar aceștia i-au prescris niște medicamente antipiretice și antiinflamatoare, apoi l-au trimis acasă.

Potrivit ziarului italian La Repubblica, era în jurul orei 11:00 de vineri, 30 octombrie, când cetățeanul român s-a prezentat singur la secția Urgențe de la spitalul menționat mai sus acuzând simptome specifice contaminării cu noul coronavirus, precizând de asemenea că este pozitiv. La triaj, personalul medical i-au desemnat un cod verde de urgență și, după ce i-a venit rândul, a fost supus unor teste de sânge și i-a fost măsurată tensiunea.

„Polimialgie în Covid” a fost diagnosticul pe care l-a primit românul nostru în acea zi, apoi un medic i-a prescris niște medicamente antipiretice și antiinflamatoare, iar în jurul orei 19:00, a fost trimis acasă. De precizat că bărbatul suferea și de altă boală care, potrivit sursei citate, atacă musculatura corpului. Cu toate acestea, medicii au considerat că poate pleca liniștit acasă, în ciuda comorbidității sale.

A doua zi, însă, situația pacientului s-a agravat și a sunat la 118 pentru a solicita o ambulanță. După câteva ore de așteptare, în cursul după-amiezii de 31 octombrie bărbatul român a ajuns din nou la spitalul Mauriziano.

La ora 19:00 din aceeași zi, conaționalul nostru a fost dus în zona roșie de la secția Urgențe. De această dată bărbatul simțea și simptome de greață și dureri de stomac. În noaptea dintre sâmbătă și duminică, 1 noiembrie, a fost supus diferitelor teste de specialitate și controalelor medicale, iar la ora 8:00 dimineața medicul anestezist a constatat că pacientul are probleme de saturație și că simptomele COVID-19 s-au agravat foarte tare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La ora 14:00 din acea zi, familia bărbatului român a fost anunțată de personalul medical al spitalului că acesta a fost internat la secția de Terapie Intensivă și că a fost conectat la un ventilator care să-l ajute să respire. Pacientul era „conștient și obosit”, au scris medicii pe fișa medicală a românului de 46 de ani.

Starea lui de sănătate s-a agravat foarte tare însă, iar la ora 17:40 inima sa a încetat să mai bată. Medicii au fost nevoiți, așadar, să constate decesul pacientului.

Un deces care foarte probabil putea fi evitat, dacă medicii ar fi fost mai atenți. Conform celor relatate de ziarul La Repubblica, bărbatul român primea deja tratament de la un imunolog al aceluiași spital, deci medicii știau foarte bine că sufere și de altă boală și era o persoană care prezenta riscuri mai mari de deces dacă nu era tratat la timp.

„Nu era posibil să prevedem o agravare atât de rapidă”, a declarat, în schimb, directoarea spitalului, Carmen Azzolina.

Familia vrea, însă, să se facă dreptate și să primească răspunsuri la întrebările pe care le au legate de moartea bărbatului român. Ar fi avut șanse mai mari de supraviețuire dacă l-ar fi conectat imediat la un ventilator? Au făcut medicii tot posibilul pentru a-i salva viața?

„În acest moment familia este distrusă, preferă să fie rezervată și așteaptă rezultatele anchetei”, a precizat Stefano Fernando Mimmo, avocatul care-i asistă din punct de vedere legal pe membrii familiei românului decedat pentru a afla adevărul despre această tragedie.

Distribuie acest articol