Român din străinătate, victimă a unui furt de identitate. „Mi-au spus că trebuie să-mi schimb numele, altă soluție nu există”

Un român în vârstă de 36 de ani, care lucrează ca șofer de camion în Germania, trăiește un adevărat coșmar după ce i-a fost furată identitatea de două ori în ultimii ani, relatează Adevărul.

Constantin Troncotă este originar din Variaș, județul Timiș. A fost plecat mai întâi în Grecia, iar de 8 ani lucrează ca șofer la Mannheim, în Germania. Este cunoscut în diaspora pentru implicarea sa civică, dar de câțiva ani se confruntă cu o situație extrem de complicată: hoții i-au furat identitatea.

Totul a început în 2018, când, în drum spre casă, la un control al poliției austriece, este tras pe dreapta și i se aduce la cunoștință că este arestat

„Era vorba de o rețea de furturi de mașini, din care aș fi făcut și eu parte. Le-am spus polițiștilor că nu am nicio legătură cu asemenea fapte, că sunt o persoană corectă. Ei mi-au spus că știu și pentru ce sunt acuzat, că aș fi furat o mașină în valoare de 22.000 de euro.

Le-am spus că este sigur o greșeală, pot să dovedesc cu acte că eu lucrez în Germania, am online bankingul unde îmi intră salariul. M-au lăsat în pace, dar mi-au spus să iau legătura cu tribunalul unui oraș în care nu am fost niciodată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După două luni de zile, când eram în Germania, m-a contactat un domn de la Inspectoratul de Poliție Timiș, care mi-a spus că datele mele de identitate au fost furate, ei cunosc persoana care apare cu numele meu, și că este un client mai vechi al poliției. Dar că trebuie să vin în România să dau niște declarații”, a povestit bărbatul.

S-a prezentat la IPJ Timiș, unde a fost supus unui test cu detectorul de minciuni, a fost măsurat, amprentat, fotografiat.

Problemele nu s-au rezolvat atunci, ci, timp de trei ani de zile, de fiecare dată când trecerea frontiera ungaro-română, era tras pe dreapta.

„Trebuia să dau explicații că este vorba niște date furate, că există un dosar internațional legat de cei care furau mașini”, a mai spus Troncotă.

Românul a ajuns și la procurorul german care se ocupă de dosarul în care figura și numele său, iar în scurt timp a primit acasă o înștiințare cum că se cunoaște situația furtului de date.

La următorul drum în România a constatat că nu mai este oprit în vamă, iar infractorul care i-a folosit numele a fost condamnat la închisoare.

Din păcate, datele sale au fost folosite din nou de către răufăcători

La începutul lunii februarie, la ușa casei sale au apărut polițiștii germani.

- Continuarea după publicitate -

„Eram la volan, la 200 de kilometri distanță. Am plecat la 3 noaptea de acasă, iar la ora 6 dimineața mă sună o vecină de-a mea, care, ironia sorții, e polițistă. Îmi spune că la ușă se află poliția, că trebuie să fiu arestat. Dacă eram acasă mă luau cu cătușe. Îmi spune că sunt anchetat că am furat o barcă în valoare de 38.000 de euro. Am început să râd”, a continuat Constantin Troncotă.

„Când am ajuns la poliție, ei aveau deja fotografie cu tipul pe care-l căutau. Avea toate datele mele, dar fotografia nu era a mea. Mi-au verificat telefonul, m-au întrebat unde am fost la o anumită dată, anul trecut.

Le-am scos cronologia Google și am arătat cu minute unde eram, locația și cazarea. Dar era clar că nu sunt persoana căutată”, a mai spus Troncotă.

Românului i s-a sugerat să își schimbe numele

„Probabil că este o rețea care se ocupă cu furturi de date și are baza mea de date. Îmi e teamă că mă trezesc cu un credit sau să fiu arestat te miri unde.

Mi-au spus că nu pot să fac nimic. Varianta cea mai simplă este să îmi schimb numele, ceea ce eu nu doresc. Este numele meu! Mi s-a spus că altă soluție nu este”, a adăugat Constantin Troncotă.