Român în Italia, numit „înger” de localnici. „Ne apără de bandiți”

Într-o lume unde poveștile tragice domină, un român simplu, muncitor, își scrie propria cronică, nu prin cuvinte, ci prin fapte.

Este povestea lui Grigore Iorgulescu, un zidar rămas șomer după un accident, care se îngrijește din proprie inițiativă de curățenia unui pasaj pietonal din Florența.

Localnicii din zonele Varlungo și Guarlone îl numesc pe român „Îngerul pasajului”, relatează La Nazione.

700-20231015103530 (3)
G. Iorgulescu, alături de câteva femei care locuiesc în zona respectivă. Sursa foto: La Nazione

El a devenit o prezență esențială și iubită pentru că se îngrijește de ordinea și curățenia din pasajul subteran de sub calea ferată, care leagă străzile Aretina și Marangoni, un loc altădată cunoscut pentru incidente neplăcute precum bătăi, trafic de substanțe interzise, jafuri și hărțuiri.

„Dumnezeu să-l țină sănătos pe Gregorio, care ține locul curat și este mereu cu ochii în patru. Altfel, aici ar fi mereu murdar, inundat și ne-am trăi zilele cu teama bandiților”, mărturisesc localnicii, recunoscători pentru devotamentul său.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În ciuda dificultăților cu care s-a confruntat în viața sa personală, Grigore a ales să aducă o schimbare într-un spațiu dominat de nesiguranță și decadență, în care răul și dezordinea păreau să fie regula, nu excepția.

„Mă pricep la zidărie, dar știu să pun și faianță, să vopsesc și multe altele”, a spus el, menționând apoi cum un accident nenorocit i-a schimbat cursul vieții:

„Mi-am rupt două coaste. Continui să muncesc, dar până nu se vindecă bine, nu pot prelua lucrări grele. Pentru a supraviețui, când nu am nimic de făcut, vin să ajut aic,: ce era să fac? Să mă apuc de furat? Niciodată!”

„Întotdeauna ține totul curat și dezinfectează. Înainte de a fi el acolo erau o grămadă de bandiți. Acum ne simțim mai în siguranță”, a mărturisit un grup de femei. „Am prevenit mai multe tâlhări”, confirmă Grigore cu voce joasă și cu modestie.

Pentru serviciile pe care le prestează de bunăvoie, cei care trec pe acolo îi lasă ceva mărunțiș. Dar nu este suficient pentru a-și închiria o cameră:

„Dorm afară, pe o saltea, până îmi găsesc alt loc de muncă sau îmi găsesc asistenții sociali o cazare, nu mi-e rușine să recunosc asta”.

Dar iarna va veni curând și bărbatul român a mărturisit: „Dacă mi-aș găsi un loc de muncă și o casă, aș fi un om fericit”.