Român întors din Italia cu o idee care s-a transformat într-o afacere de succes

Un maramureșean a transformat visul de a-și dezvolta propria afacere într-o realitate înfloritoare. După ani de muncă în Italia, Dan Simorne s-a întors în România pentru a lansa „AluneBune”, o afacere cu alune ecologice acum cunoscute în toată țara, informează Observator.

Investiția inițială de 100.000 de euro, realizată din fonduri proprii, a fost folosită pentru achiziționarea materialului săditor, a utilajelor și a terenului. Plantația se află în localitatea Lăschia, județul Maramureș, ocupând o suprafață de 6 hectare.

Captură de ecran 2023-06-26 142305
Dan Simorne. Sursa foto: captură video Observator

„Am lucrat în Italia, în agricultură, și am decis să încerc să înființez la întoarcerea în țară o plantație de alun, având în vedere că alunele sunt căutate, nu sunt perisabile și aduc beneficii numeroase pentru sănătate”, a spus proprietarul afacerii.

El a început să planteze aluni, extinzându-se gradual până a ajuns la o suprafață de 5,7 hectare de aluni și 70 ari de nuc, plantațiile fiind certificate ecologic.

Apoi a decis să adauge soiuri italiene de alun – Tonda romana și Tonda delle langhe. Cu o schemă de plantare de 4 metri între rânduri și 3 metri între plante, numărul de aluni ajunge la aproximativ 860 pe hectar. Lucrările de întreținere includ frezarea de două ori pe an, săpatul manual, curățarea plantelor și fertilizarea cu gunoi de grajd.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
photo_2023-06-26_14-25-19
Sursa foto: captură video Observator

În 2022, afacerea s-a confruntat cu dificultăți semnificative.

„Am avut mari probleme cu seceta, care a afectat serios cultura de alun, calitatea și producția. Ploile din septembrie au întârziat recoltarea cu o lună. În plus, costul mare al motorinei a crescut cheltuielile”, a explicat maramureșeanul. Recoltarea se face mecanizat cu ajutorul unei mașini de cules alune, Facma 300.

Pentru valorificarea producției, antreprenorul apelează la piețe, târguri, vânzări online, dar și vânzări directe de acasă, sub brandul „AluneBune”.

Alunele se vând la prețul de 25 lei/kg. Proprietarul este în discuții cu un supermarket pentru a vinde alunele ecologice ambalate în pachete de 100 g și 500 g.

photo_2023-06-26_14-25-14
Sursa foto: Lumea Satului

„Am clienți care comandă frecvent, două kile, cinci kile, trimit în ţară… e bine”, a declarat Dan Simorne.

În viitor, maramureșeanul dorește să acceseze fonduri europene pentru a-și dezvolta afacerea.

„Vreau să intru în supermarket cu alune în coajă, să produc ulei din alune și din nucă și să ofer miez de alun ambalat. Există multe planuri, dar este nevoie de răbdare, resurse financiare și, desigur, de sănătate”, a spus el cu optimism.

Chiar și cu dificultățile și provocările pe care le-a întâmpinat în 2022, proprietarul „AluneBune” continuă să își dezvolte afacerea. Misiunea lui este de a oferi consumatorilor alune de înaltă calitate, care nu numai că sunt gustoase, dar și benefice pentru sănătate.

Deși sectorul agriculturii este unul complex și plin de provocări, acest român dovedește că munca asiduă, perseverența și viziunea clară pot conduce la succes.

De la o simplă idee la o plantație de 6 hectare și o afacere de 100.000 de euro, povestea lui este o inspirație pentru toți cei care își doresc să se întoarcă acasă și să investească în România.