Român întors din străinătate, „maltratat” la frontiera României: „Bătaie de batjocură!”

Un cetățean român rezident în Marea Britanie, care s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei de la Porţile de Fier I pe sensul de intrare în țară, a făcut un live pe Facebook în care și-a manifestat supărarea că a fost nevoit să aștepte 15 minute și că polițiștii i-au verificat permisul de conducere. „Bătaie de batjocură!”, a spus românul.

El a spus în video că a fost „maltratat” de polițiștii de frontieră și că aceștia nu aveau dreptul să-i verifice permisul de conducere: „Nu știu ce le-a făcut regina Angliei, dar în Europa nimeni nu pune mâna pe permisul englezesc! Poți să fii și beat, nu se întâmplă nimic.”

Sindicatul Europol a făcut public video înregistrat de românul respectiv și l-a publicat pe pagina Facebook cu următorul text:

«După ce a stat o perioadă „pe Anglea”, acest cetățean se simte „maltratat” pentru că trebuie să aștepte în mod civilizat la controlul de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Porțile de Fier I.

Chiar dacă nu are cunoștințe minime despre modul de efectuare a formalităților de intrare în țară, acesta arată într-o transmisie „live” pe Facebook că trebuie să știe toată lumea că nimeni din întreaga Europă nu poate pune mâna pe permisul său de conducere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe lângă faptul că-i jignește într-un mod greu de reprodus pe colegii noștri care efectuează controlul, acesta consideră că dacă este „cetățean român cu domiciliul în Marea Britanie” are mai multe drepturi sau are prioritate la intrarea în țară.

Probabil că prin atitudinea acestuia de bombardier cu mașină cu volan pe dreapta făcând „live” pe Facebook, vrea să arate urmăritorilor acestuia că a revenit în țară, însă comentariile internauților la adresa lui sunt pe măsură.

Nu știm dacă prin țările din Europa i se întinde covorul roșu la frontieră sau dacă îl așteaptă regele Charles în mod personal la intrarea în Marea Britanie, dar știm că la intrarea în România trebuie să se supună controlului de frontieră și să aibă o atitudine civilizată. Cu siguranță acesta nu reprezintă opinia și atitudinea cetățenilor români stabiliți în străinătate și este mai degrabă un mod de a spune „așa nu”.

Cetățeanul european care a arătat că are doar drepturi a fost sancționat contravențional cu suma de 800 lei în baza Legii nr. 61/1991 pentru „săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora”.

Vom formula de asemenea o sesizare către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, având în vedere afirmațiile denigratoare ale acestuia la adresa colegilor.»

La postarea celor de la Sindicatul Europol, s-au adunat sute de comentarii care contestă comportamentul bărbatului revenit în țară:

„Merită să-i fie controlat fiecare centimetru din mașină, până îi ieșeau ochii din cap. S-a trezit constipatul că are domiciliu în UK, dar uită că în România nu se încadra nici măcar la ajutor social!”

„Cocalar, bombardier cu aere de UK, să nu mai vina în țară, o fi vreun prim ministru și nu trebuie verificate documentele.”

„Aoleu, săracu, nu mai pot… Să vină Schengen că i se răcește cafeaua! Trebuia ținut minim 24 de ore acolo. Nu s-a gândit mă niciunul să deschidă un hotel de 5 stele la vamă?”

„Anglea nu mai este în UE, deci nu ești maltratat ci doar controlat. Ești cetățean non UE și beneficiezi de control suplimentar, poți să stai la controlul polițistului și zece ore. Nu-ți convine, nu mai treci pe acolo.”

„Clișeu clasic: cetățean RO din diaspora, cu câteva clase terminate sau nu, trezit peste noapte în capitala unui fost imperiu colonial, folosit și exploatat acolo la muncă dură, tratat ca emigrant (worker) bun la orice, cu aspirații de cetățean european model care se umple de sine la intrarea în Romania.”

„Mda… Revin valorile în țară din păcate…”. VIDEO mai jos sau accesând următorul link: https://www.facebook.com/watch/?v=736841447843371