Român revenit în țară din străinătate: „Se trăiește bine și acasă, doar că domină negativismul”

Traian Ioan Buia a revenit în țară după 12 ani petrecuți din Irlanda. El spune că nu a lăsat Irlanda pentru că îi era greu acolo, ci pentru că îi lipseau persoanele dragi, familia.

Despre cum se trăiește acum în România, despre greutățile vieții de emigrant și posibilitatea revenirii în țară, Traian Buia a vorbit la o întâlnire a autorităților administrative locale din orașul Bistrița cu românii din diaspora. El a afirmat, citat de Bistrițeanul:

„Am stat în Irlanda 12 ani de zile, am stat într-un orăşel mic, aveam casă, totul era roz, dar ce îmi lipsea era familia. În Irlanda unde am stat eu, chiriile sunt foarte mari. Știu români care fac naveta, merg două ore dimineața și două ore seara după opt ore de muncă. Se ajunge la o chirie de 2500 de euro la casă. Deci nu știu ce bani fac românii, dar le e mult mai greu decât în țară. Poate că locul de muncă în România nu e la fel de bine plătit, dar calitatea vieții e mult mai bună. Poți să mai întâlnești un prieten, mai bei un suc, poți să comunici cu cineva. Acolo toată lumea e focusată pe bani. Ce am făcut eu să mă întorc în ţară? Am aplicat pentru nişte fonduri şi am deschis o afacere. De ce am venit azi aici? Ca să dau un exemplu că se poate. Sunt mulţi români care sunt sigur că vreau să se întoarcă în ţară. Calitatea vieții în România e mult peste Occident. Și acolo există birocrație, și acolo există corupție, nu la nivelul acesta, dar și la noi se vor schimba lucrurile. Ce mă supără este negativismul. Toată lumea e negativă.”, a transmis Traian Buia.

Traian Buia a plecat în Irlanda după terminarea facultății, în anul 2006, cu speranța unei vieți profesionale și financiare de viitor care să îi satisfacă așteptările și exigențele. După ce a lucrat primii trei ani ca ospătar, în Irlanda și-a deschis cu timpul propria afacere, una de distribuție geamuri și uși de exterior. După o perioadă de aproximativ 2 ani în business-ul irlandez a reușit să găsească un produs complet, care are toate calitățile unei uși de intrare de o calitate net superioară față de tot ce se găsește pe piața di România. Așa a hotărât că ar fi momentul să se întoarcă acasă.

„În subconștientul meu, tot timpul am știut că va veni o zi în care voi reuși să mă mut definitiv în țară, unde chiar dacă va fii mai greu față de Occident (cel puțin din punct de vedere birocratic) sunt sigur că lucrând și colaborând cu oamenii potriviți, orice business poate crește de la an la an și poate deveni de succes în timp.”, a declarat Traian Buia pentru Repatriot.ro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Traioan Buia. Foto: Repatriot