Român întors în țară după 20 de ani în Italia, curier la Glovo: „Într-o săptămână am făcut 3.600 de lei”

Florin Rusu, un român în vârstă de 50 de ani, care a lucrat mulți ani în Italia ca șofer și care s-a întors definitiv în România, povestește ce înseamnă să fii curier la Glovo în orașul Cluj Napoca și dezvăluie realitățile brutale ale acestui job.

Florin a petrecut 20 de ani în Italia ca șofer de camion, revenind apoi în țară pentru a lucra în diverse domenii, inclusiv pe șantier și ca șofer de microbuz.

Începând din 2021, odată cu pandemia de COVID-19, s-a alăturat firmei de livrare Glovo.

„Mi-a fost foarte dor de țară. Sincer, mi-a fost dor și de cei cu care mă certasem înainte, și de cei cu care mă mai băteam”, mărturisește Florin într-un interviu pentru Media9, realizat într-o benzinărie din cartierul Mănăștur.

Financiar, meseria de curier poate fi profitabilă, dar și imprevizibilă:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ce e bine la meseria asta este că poți să-ți iei câte ore vrei să lucrezi pe zi. Dacă vrei 10 ore, lucrezi 10 ore. Dacă vrei trei ore, lucrezi trei ore. Intri în aplicație, o deschizi și îți iei orarul. Totul e flexibil. Anume: dacă vreau să anulez două zile că am anumite probleme, de sănătate sau altceva, o pot face fără nicio problemă.

În plus, nu-ți trebuie o calificare anume să ajungi aici. Sunt tineri de 18-20-25 de ani care fac jobul ăsta, chiar și studenți, dar și oameni în vârstă, de 60 de ani și peste”, a relatat bărbatul român.

Florin detaliază că, lucrând 10 ore pe zi, se pot efectua între 20 și 30 de livrări, cu bonusuri consistente pentru un număr mare de livrări. Cu toate acestea, veniturile variază:

„Într-o săptămână am făcut 3.600 de lei”, spune el, menționând că acest venit nu este o constantă, având în vedere variabilitatea comenzilor și a orele lucrate.

Fără să pun cheltuielile pe benzină, ulei, frână și celelalte taxe și impozite, ca idee, într-o săptămână am făcut 3.600 de lei. Asta a fost la sfârșitul anului trecut. Dar de aici trebuie scoase cheltuielile pe taxa de aplicație, impozite. Hai să zicem că rămâi cu 3.000 în „mână”. Dar asta nu se întâmplă de fiecare dată, pentru că s-ar putea ca într-o săptămână să n-ai atât de multe comenzi. Sau să nu lucrezi 10 ore. De exemplu, ieri am făcut 265 de lei, iar alaltăieri, 230 de lei”, a spus el.

1200-2024011511110 (1)
Florin Rusu. Sursa foto: Media9

Relația cu clienții este un alt aspect semnificativ al jobului. Unii clienți sunt generoși, oferind bacșișuri mari, în timp ce alții sunt mai calculați:

„Unora le place de tine că le-ai adus mâncarea caldă și-ți dau mai mult decât au comandat. Adică au comandat de 15 lei, dar îți dau 30. Dar sunt alții care îți cer și 50 de bani rest”, remarcă Florin.

El recunoaște că meseria de curier a fost vitală în timpul pandemiei, nu doar pentru studenți, dar și pentru persoanele mai în vârstă, oferind o sursă de venit alternativă.

Deși munca de curier oferă flexibilitate, cu posibilitatea de a alege numărul de ore de lucru, Florin descrie dificultățile întâmpinate în acest rol. Problemele de parcare sunt o piedică majoră, mai ales în zone aglomerate precum Piața Mihai Viteazu:

„Nu sunt locuri de parcare. Nu pot lăsa mașina la un kilometru și de acolo să vin pe jos cu mâncarea,” explică el. Florin împărtășește și experiențe neplăcute cu Poliția locală, subliniind că curierii sunt adesea „hăituiți”.

Povestea lui Florin Rusu din Cluj, un fost șofer de camion transformat în curier la Glovo, reflectă realitățile dure și provocările unei meserii adesea subestimate. Jobul oferă flexibilitate și o sursă de venit pentru o gamă largă de persoane, de la tineri la vârstnici.

Distribuie acest articol