Român lăudat în Italia de primarul localității: „Un bun exemplu pentru comunitatea noastră, îți mulțumim!”

Un român în vârstă de 44 de ani, rezident la Moliterno, în Basilicata, a fost lăudat în mod public de primarul localității unde domiciliază, după ce a dat dovadă de inițiativă și spirit civic în urma ninsorilor căzute zilele trecute.

Conaționalul nostru, înarmat cu o lopată nou cumpărată, a deszăpezit o zonă în care locuiesc multe persoane vârstnice. „Fără să-l pună cineva anume, a eliberat de zăpadă străduțele din cartierul său, facilitând astfel deplasarea bătrânilor care locuiesc în zonă”, a transmis Antonio Rubino, primarul localității menționate.

„Dan Dumitru Ciobanu, în timpul ultimei ninsori, s-a înarmat cu o lopată și în cartierul său a deszăpezit alei de acces la casele bătrânilor, mașini blocate, străduțe. Fără să-i ceară cineva anume acest lucru, doar din spiri civic. Nu numai în fața casei sale. A făcut-o în tăcere, dar vrem să-i mulțumim în mod public lui și tuturor cetățenilor care i-au ajutat pe cei care nu au avut puterea să deszăpezească. Împreună cu acel cetățean care a dat zăpada cu lopata de pe toate treptele bisericii”, a transmis primarul pe pagina personală de Facebook.

Despre românul nostru a adăugat:

„Mulțumită lui Dani și celor la fel ca el, ne-am convins că puterea unei comunități este în acest spirit civic, în capacitatea dezinteresată de a-i ajuta pe cei aflați la nevoie, de a colabora pentru a aduce o contribuție în satul propriu. Cred că este corect să vă mulțumesc public pentru că sunteți un bun exemplu pentru Moliterno!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Român lăudat în Italia de primarul localității: „Un bun exemplu pentru comunitatea noastră, îți mulțumim!”. Sursa foto: pagina Facebook „Antonio Rubino”

Dan Dumitru Ciobanu este originar din Flămânzi, județul Botoșani. Are 44 de ani și este în Italia din 2006. Lucrează în construcții, este căsătorit și are două fete născute în Peninsulă. „Nu-i prima dată când fac ceva în folosul comunității și voi face ori de câte ori pot”, ne-a declarat el contactat de redacția noastră.

Dan Ciobanu ne-a povestit despre căldura, omenia și solidaritatea cu care a fost primit și ajutat de oamenii din Moliterno:

„Există aici o comunitate unită, cum rar mi-a fost dat să văd. Oamenii sunt calzi și omenoși, se ajută la nevoie fără să aștepte ceva în schimb. Am fost primiți cu brațele deschise și ajutați la rândul nostru”, ne-a spus conaționalul nostru.

Dan și-a cumpărat o casă la Moliterno, este respectat și iubit de cei din jur:

„La început stăteam în chirie și îmi amintesc când m-am mutat dintr-o casă în alta. Era o locuință goală, nemobilată, iar eu nu aveam mare lucru, era greu, ca la început. Când s-a auzit în sat că m-am mutat într-o casă goală, s-a dat zvon și fiecare m-au ajutat cu ce au putut. Unul cu o masă, altul cu un dulap, cu un pat și așa mai departe. Așa se face aici, sar oamenii să te ajute la nevoie, fără să aștepte ceva în schimb. Bineînțeles, dacă și tu ești cinstit, respectuos, responsabil și muncitor. Am rămas uimit de această solidaritate a lor, pe care nu o mai întâlnisem”, ne-a povestit Dan Ciobanu.

Peste un milion de români trăiesc în Italia și foarte mulți dintre ei nu se vor mai întoarce niciodată definitiv în țară. În ani de muncă și sacrificii și-au construit familii, case și un renume de cetățeni onești și respectabili. Cu gesturi mai mari sau mai mici, în comunitățile din care fac parte, reușesc să schimbe în bine renumele românilor stabiliți în Peninsulă.

Distribuie acest articol