Român mort în Italia, omagiat de italieni: „A fost o adevărată legendă!”

Orașul Rovigo, din regiunea Veneto, a fost inundat de un val de tristețe după ce un român foarte cunoscut și respectat a decedat la vârsta de 91 de ani.

Este vorba despre Alexandru Penciu, fost jucător și antrenor la echipa Rugby Rovigo.

„O persoană care a reușit să se integreze extrem de bine în viața și cultura locului”, scrie despre el Rovigo in Diretta.

DSC_0826-1140x641-1
Alex Penciu

Și alte publicații italiene omagiază amintirea românului nostru:

„Lumea rugby-ului îl plânge pe Alex Penciu, el a sosit din Est și a adus glorie echipei de rugby de la Rovigo”, scrie Il Gazzettino.

„Alex Penciu, o adevărată legendă a sportului cu balonul oval”, scrie despre el Corriere delle Alpi.

„Adio, Alex Penciu, bersagliere (soldat cunoscut pentru viteza lor și pentru abilitatea de a se deplasa rapid pe câmpul de luptă) pentru totdeauna” – La Voce di Rovigo.

În 1971 și 1972, Penciu a fost cel mai bun marcator al campionatului italian. Ca antrenor, a lucrat în Canada și Franța, stabilindu-se definitiv în Italia din 1978, antrenând echipele din Mantova, Villadose și Belluno.

Echipa Rugby Rovigo a transmis imediat condoleanțe, amintind de realizările importante ale lui românului Alex Penciu în lumea rugby-ului.

alexandru_penciu_la_rovigo
Alexandru Penciu

Cităm din declarația oficială a echipei:

„FEMI-CZ Rugby Rovigo Delta dorește să transmită condoleanțe familiei Penciu pentru trecerea în neființă a lui Alex, jucător roș-albastru cu numărul 167.

- Continuarea după publicitate -

Ca prim jucător străin al Clubului și în rolul de antrenor, Penciu a fost o figură legendară pentru noi.

A avut o contribuție esențială la renașterea echipei roș-albastră din anii ’70; a debutat în sezonul 1969/70, jucând în total 4 campionate cu 319 puncte (10 eseuri, 17 drop-goluri, 59 lovituri de pedeapsă, 28 transformări).

În primele trei sezoane cu tricoul echipei noastre a fost cel mai bun marcator al echipei. Transmitem sincere condoleanțe întregii familii din partea societății sportive FEMI-CZ Rugby Rovigo Delta.”

Pierderea lui Alex Penciu reprezintă un moment trist pentru comunitatea sportivă și nu numai, el fiind un exemplu de dăruire și pasiune pentru tot ceea ce a făcut în timpul vieții.

Alexandru Penciu s-a născut la București, pe 1 noiembrie 1932 și a decedat la Feltre, în Italia, pe 11 august 2023.

- Continuarea după publicitate -

Afost un jucător român de rugby, antrenor de rugby și manager sportiv. Supranumit în România Alexandru cel Mare, este considerat unul dintre cei mai buni jucători români de rugby.

A jucat la Steaua București, unde a câștigat cinci campionate ale României. A fost protagonistul primei victorii a României în fața Franței, la București, pe 5 iunie 1960: la scorul final de 11-5.

În 1969, la 37 de ani, Penciu s-a mutat în Italia, la Rovigo. În această echipă a jucat rolul de jucător-antrenor și, în două campionate consecutive, în 1971 și 1972, s-a impus drept cel mai bun marcator al turneului, cu 104 și respectiv 124 de puncte.

- Continuarea după publicitate -

Penciu a antrenat apoi în Canada, apoi în Franța și, din 1978 (anul stabilirii sale definitive în Italia), la Mantova, Villadose și în final în Belluno, unde s-a ocupat multă vreme de pregătirea tineretului.

Printre celelalte sporturi de care Penciu s-a ocupat ulterior, pe lângă promovarea rugby-ului, s-a numărat și cel de instructor de înot pentru tinerii cu dizabilități.