Român mort în Italia, omagiat de italieni: „A fost o adevărată legendă!”

Orașul Rovigo, din regiunea Veneto, a fost inundat de un val de tristețe după ce un român foarte cunoscut și respectat a decedat la vârsta de 91 de ani.

Este vorba despre Alexandru Penciu, fost jucător și antrenor la echipa Rugby Rovigo.

„O persoană care a reușit să se integreze extrem de bine în viața și cultura locului”, scrie despre el Rovigo in Diretta.

DSC_0826-1140x641-1
Alex Penciu

Și alte publicații italiene omagiază amintirea românului nostru:

„Lumea rugby-ului îl plânge pe Alex Penciu, el a sosit din Est și a adus glorie echipei de rugby de la Rovigo”, scrie Il Gazzettino.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Alex Penciu, o adevărată legendă a sportului cu balonul oval”, scrie despre el Corriere delle Alpi.

„Adio, Alex Penciu, bersagliere (soldat cunoscut pentru viteza lor și pentru abilitatea de a se deplasa rapid pe câmpul de luptă) pentru totdeauna” – La Voce di Rovigo.

În 1971 și 1972, Penciu a fost cel mai bun marcator al campionatului italian. Ca antrenor, a lucrat în Canada și Franța, stabilindu-se definitiv în Italia din 1978, antrenând echipele din Mantova, Villadose și Belluno.

Echipa Rugby Rovigo a transmis imediat condoleanțe, amintind de realizările importante ale lui românului Alex Penciu în lumea rugby-ului.

alexandru_penciu_la_rovigo
Alexandru Penciu

Cităm din declarația oficială a echipei:

„FEMI-CZ Rugby Rovigo Delta dorește să transmită condoleanțe familiei Penciu pentru trecerea în neființă a lui Alex, jucător roș-albastru cu numărul 167.

Ca prim jucător străin al Clubului și în rolul de antrenor, Penciu a fost o figură legendară pentru noi.

A avut o contribuție esențială la renașterea echipei roș-albastră din anii ’70; a debutat în sezonul 1969/70, jucând în total 4 campionate cu 319 puncte (10 eseuri, 17 drop-goluri, 59 lovituri de pedeapsă, 28 transformări).

În primele trei sezoane cu tricoul echipei noastre a fost cel mai bun marcator al echipei. Transmitem sincere condoleanțe întregii familii din partea societății sportive FEMI-CZ Rugby Rovigo Delta.”

Pierderea lui Alex Penciu reprezintă un moment trist pentru comunitatea sportivă și nu numai, el fiind un exemplu de dăruire și pasiune pentru tot ceea ce a făcut în timpul vieții.

Alexandru Penciu s-a născut la București, pe 1 noiembrie 1932 și a decedat la Feltre, în Italia, pe 11 august 2023.

Afost un jucător român de rugby, antrenor de rugby și manager sportiv. Supranumit în România Alexandru cel Mare, este considerat unul dintre cei mai buni jucători români de rugby.

A jucat la Steaua București, unde a câștigat cinci campionate ale României. A fost protagonistul primei victorii a României în fața Franței, la București, pe 5 iunie 1960: la scorul final de 11-5.

În 1969, la 37 de ani, Penciu s-a mutat în Italia, la Rovigo. În această echipă a jucat rolul de jucător-antrenor și, în două campionate consecutive, în 1971 și 1972, s-a impus drept cel mai bun marcator al turneului, cu 104 și respectiv 124 de puncte.

Penciu a antrenat apoi în Canada, apoi în Franța și, din 1978 (anul stabilirii sale definitive în Italia), la Mantova, Villadose și în final în Belluno, unde s-a ocupat multă vreme de pregătirea tineretului.

Printre celelalte sporturi de care Penciu s-a ocupat ulterior, pe lângă promovarea rugby-ului, s-a numărat și cel de instructor de înot pentru tinerii cu dizabilități.

Distribuie acest articol