Român mort, plâns de italieni: „Marian era respectuos, amabil și iubit de toată lumea”

Marian Pipirea, un român fără adăpost care trăia la Fano, în regiunea Marche, a murit în ziua de Bobotează, pe 6 decembrie, la vârsta de 60 de ani. Sărac lipit pământului și dezamăgit de viață, își petrecea timpul cerșind pentru a supraviețui de pe o zi pe alta. Italienii care l-au întâlnit de multe ori în drumul lor sau cei care au intrat chiar în vorbă cu el, îi plâng astăzi destinul: „Saluta mereu și era foarte amabil. Toată lumea îl iubea!”

Pe viale Cesare Battisti, care leagă centrul istoric cu faleza Sassonia, acolo unde Marian obișnuia să cerșească, cineva a pus un buchet de flori.

„Stătea mereu acolo, cu pălăria răsturnată lângă el, cine voia să-i dea ceva, îi dădea, el personal nu cerea nimic la nimeni. Practic cerea fără să cerșească. Ne zâmbea, ne vorbea în italiana lui ‘pătată’ de amprenta țării natale, ne dădea sfaturi și ne făcea urări de bine”, scriu cei de la Vivere Fano despre românul nostru. „Astăzi, mulți din Fano îl plâng, cu regret sincer. Și sunt cei care au pus acele flori chiar acolo, unde îl vedeau mereu.”

„Ce valoare are viața unui român fără adăpost?”, se întreabă Monica Baldini într-un articol din Marche News24. „Are mare valoare, deoarece se măsoară în ceea ce a lăsat în inimile noastre.”

„Marian avea inima deschisă, poate că o curăţase de tot ce este rău, o construise și o întreţinuse astfel. Era vesel, liniștit, blând și ne saluta mereu ca pe niște prieteni, avea acel simț al veseliei, al privirii evenimentelor într-o manieră pozitivă și apoi, cel mai important, ne dădea ocazia să fim caritabili.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ne-a adus un omagiu cu prezența lui, ne-a oferit posibilitatea de a dărui și a înțelege cât este de important acest lucru. Ne dăm seama de toate acestea astăzi, datorită afecțiunii pe care o simțim pentru el.”

Românul Marian Pipirea va fi înmormântat la Fano, în provincia Pesaro e Urbino, pe cheltuiala primăriei din localitate.