Un român nevoit să cerșească a fost ajutat de italieni cu un loc de muncă: „În sfârșit voi avea bani să trimit la copii”

Rămas fără adăpost și fără un loc de muncă, un bărbat de naționalitate română, în vârstă de 38 de ani, a campat în seara zilei de miercuri, 8 decembrie, în centrul istoric al localității Senigallia (Ancona), lângă Primărie, neavând unde să meargă la culcare.

Într-o noapte geroasă de decembrie, el a primit în schimb însă căldura unei comunități care l-a primit cu drag și i-a găsit un loc de muncă, relatează Corriere della Sera. Din păcate, el trebuie să doarmă încă sub cerul liber, deoarece nu are certificatul Covid (Green Pass) și nu poate intra într-un centru de primire a persoanelor fără adăpost.

A fost încântat când voluntarii de la SoSpesa (organizație caritabilă) l-au contactat la telefon pentru a-l ajuta, deoarece „nimeni nu-l sună sau îi trimite mesaje niciodată”.

„În urmă cu o lună mi-am pierdut locul de muncă – a povestit Claudiu, bărbatul de origine română – eram zidar în Ancona și locuiam cu o familie căreia îi plăteam pentru cazare. Apoi a venit criza și m-au concediat de la locul de muncă. Nu mai simțeam că pot sta în acea casă fără să contribui la cheltuieli. Am început să cerșesc, mai întâi în Ancona, apoi în Senigallia”.

Iar acest fapt nu a putut trece neobservat de ceilalți trecători miercuri, 8 decembrie, când Claudiu se afla sub portalul din Piazza Roma

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Un român nevoit să cerșească a fost ajutat de italieni cu un loc de muncă: „În sfârșit voi avea bani să trimit la copii”. Foto: Corriere della Sera

„Trebuie să le mulțumesc în special voluntarilor de la SoSpesa și Giuseppe Ticli – a spus Claudiu – mi-au adus încălțăminte, haine. Eram ud și înfrigurat dar am reușit să mă schimb”.

Reprezentanții Caritas (organizație pastorală caritabilă din Italia) au fost apoi contactați și joi, 9 decembrie, centrul de primire Caritas i-a permis să facă un duș fierbinte și i-a oferit un prânz la pachet dar nu l-a putut găzdui noaptea, din cauza restricțiilor legate de Covid-19.

„Din păcate, pentru a fi acceptat oficial, a fost nevoie de certificatul verde – explică Giovanni Bomprezzi, directorul Caritas – a existat posibilitatea de a se vaccina, dar el nu a vrut și noi îi respectăm alegerea. Pentru a proteja alți oaspeți, nu putem găzdui oameni fără certificatul verde. A fost foarte prietenos și politicos pentru ceea ce am putut să-i punem la dispoziție”.

Claudiu ar fi putut face testul molecular dar răspunsul nu ar fi venit destul de repede și Caritas, de asemenea, nu i-l poate plăti la fiecare două zile. În schimb, cel puțin și-a găsit de lucru.

„Un domn din Ancona, care m-a întrebat de ce am cerut de pomană, mi-a oferit un loc de muncă – spune Claudio – am mers deja la interviu și luni dau proba practică, apoi dacă totul merge bine, în ianuarie mă va angaja, ca să pot trimite bani soției și copiilor mei din România. Înainte le trimiteam mereu 100 de euro pe săptămână și acum au nevoie de bani pentru că ninge, e frig și lemnele s-au scumpit”.

Aproape o lună de zile a rătăcit pe străzi dar acum coșmarul s-a terminat.

„Am fost disperat dar sunt o persoană serioasă, nu fur, așa că mi-a venit să intru în pământ de rușine că a trebuit să cerșesc”, adaugă românul. „Oamenii au fost generoși și mulți m-au întrebat ce știu să fac. O bătrână m-a plătit pentru o zi de muncă în care am grădinărit la ea acasă. Problema mea rămâne acum doar cu dormitul. Mi-e teamă să fac vaccinul, nu doresc asta și nu-mi permit plata testului”, conchide Claudiu.

Pentru a-l ajuta, voluntarii de la SoSpesa au făcut un apel către cetățenii din Senigallia pe pagina lor de Facebook, prin care speră că se va găsi un proprietar cu inima bună care să-i redea românului un acoperiș deasupra capului.

„S-ar mulțumi cu o cămăruță, un garaj, pentru a nu sta în aer liber, înghețat de frig. În orașul nostru există multe spații libere și nefolosite. Este suficient să faceți un simplu gest de bunăvoință și solidaritate individuală”, au scris voluntarii pe pagina lor.

Distribuie acest articol