Român prins în Italia cu trufe în valoare de 170.000 de euro. Produsele au fost confiscate

În dimineața zilei de 28 iulie 2023, militarii Stației Carabinieri Forestale din Avezzano (AQ) au intervenit la cererea Poliției Rutiere pe zona de serviciu „Montevelino Nord” de pe autostrada A25, unde a fost oprit un camion frigorific care transporta trufe.

La verificare, s-a constatat că vehiculul cu număr de înmatriculare românesc, condus de un cetățean de aceeași naționalitate, transporta o cantitate mare de trufe proaspete (tuber aestivum nero) de origine bulgară și română, însoțite doar de documentele de transport internațional, insuficiente pentru a demonstra trasabilitatea alimentară conform legislației în vigoare. Valoarea trufelor transportate se ridica la peste 170.000 de euro, menționează Confine Live.

Militarii au constatat că trufele erau destinate unei companii din provincia L’Aquila pentru ulterioara prelucrare și comercializare.

1200-20230730101135 (3)
Sursa foto: Confine Live

S-a mai observat că încărcătura declarată nu corespundea cu cea indicată în documentație și, după ce vehiculul a fost dus la o cântar public, s-a constatat că încărcătura o depășea cu peste 20% pe cea declarată de șoferul român, ajungând la un total de aproximativ 2.200 kg de produs, cu o valoare comercială estimată pe piața locală de aproximativ 170.000 de euro.

Serviciul de Igienă Alimentară și Nutriție al Departamentului de Prevenție al ASL 1 din L’Aquila, alertat imediat de militarii în serviciu, a dispus confiscarea produsului care, împreună cu vehiculul, a fost escortat la o celulă frigorifică de dimensiuni adecvate și depozitat până când proprietarul companiei destinatare va furniza, dacă există, toată documentația referitoare la originea produsului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc subteran, de obicei în apropierea rădăcinilor arborilor. Sunt cunoscute pentru aroma și gustul lor distinctiv și sunt considerate o delicatesă în gastronomie. Ele sunt unele dintre cele mai scumpe produse alimentare din lume, datorită faptului că sunt greu de găsit și de cultivat.

Regulamentul (CE) nr. 178/2002 stipulează normele de trasabilitate și urmărire a alimentelor, având ca obiectiv reconstituirea și urmărirea parcursului unui aliment destinat producției alimentare, prin toate etapele de producție, transformare și distribuție, cu scopul principal de a comercializa alimente care îndeplinesc cerințele de siguranță.

În caz de încălcare sau nerespectare a dispozițiilor legale, sunt prevăzute sancțiuni semnificative de natură administrativă – cu excepția cazului în care fapta constituie un delict – precum și confiscarea produsului.

Controlul respectării normativelor de siguranță alimentară a consumatorului este una dintre funcțiile atribuite Carabinierilor din Unitatea de Comandă Forestieră, Mediu și Agroalimentară, ale căror activități de prevenire și combatere continuă pe întreg teritoriul provinciei L’ Aquila pentru a preveni ilegalitățile legate de recoltarea în afara sezonului, proveniența produsului și comercializarea sa corectă, în scopul de a proteja o prețioasă moștenire, mândria Regiunii Abruzzo la nivel internațional.