Un român și un italian trimiși în judecată pentru exploatare de muncitori în Italia

Un antreprenor agricol din Canicattì (provincia Agrigento din Sicilia) și unul dintre „caporalii” săi, un bărbat de naționalitate română, au fost trimiși recent în judecată acuzați că au recrutat și exploatat prin muncă la negru, în urmă cu 4 ani, 36 de muncitori agricoli, dintre care doi erau minori și unul dintre ei avea sub 14 ani.

Un alt cetățean român este anchetat de asemenea și va fi judecat separat pentru aceleași fapte, relatează publicația locală Grandangolo Agrigento.

Potrivit sursei citate, Gero Barbara, în vârstă de 48 de ani, și Remus Marinel Medregoniu, rezident în Canicattì și în vârstă de 53 de ani, sunt cei doi inculpați trimiși în judecată de judecătorul pentru audiențe preliminarii, Giuseppe Miceli, de la Tribunalul din Agrigento.

Cei doi, în colaborare cu un alt român – Liviu Laurențiu Sârbu în vârstă de 47 de ani, rezident tot în Canicattì – sunt acuzați că recrutau muncitorii din piața situată în fața bisericii San Diego din Canicattì și îi duceau la muncă pe câmpurile agricole din localitatea Naro.

Odată ajunși acolo, lucrătorii erau cazați în condiții inumane și nu li se oferea acces la servicii medicale, fiind supravegheați neîncetat de cei doi „caporali” ai patronului italian.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În plus, cei 36 de muncitori erau plătiți cu mult sub pragul legal pentru categoria agricolă, care este 55,35 de euro la zi, aceștia primind între 30 și 35 de euro la zi pentru munca prestată.

Pentru Liviu Laurențiu Sârbu urmează să fie pregătit un proces separat, mai precizează sursa citată, în timp ce pentru Gero Barbara și Remus Marinel Medregoniu judecata va începe la data de 7 noiembrie 2022.

După efectuarea controalelor inițiale în urma cărora a fost descoperită exploatarea muncitorilor, în luna mai a anului 2018, au fost aplicate amenzi de peste 50.000 de euro, mai informează presa locală.