Român spălat pe picioare de Papa Francisc, în cadrul ceremoniei din Joia Sfântă

Papa Francisc a spălat joi, 6 aprilie, picioarele a 12 deținuți, într-un centru de detenție pentru minori din cartierul Casal del Marmo din Roma. Printre aceștia și un tânăr de naționalitate română.

Cu zâmbetul pe față, Papa i-a încurajat pe tinerii respectivi și i-a îndemnat să nu mai repete erorile comise: „Toți oamenii greșesc, fiecare dintre noi poate aluneca în greșeală”, a spus el.

Acest ritual, care în mod tradițional are loc în Joia Sfântă (sau Joia Mare), este o demonstrație de smerenie, unde liderul religios spală și sărută picioarele unui grup de deținuți.

Grupul de deținuți din această Săptămână a Patimilor, a fost format din zece băieți, dintre care cinci adulți (închisoarea găzduiește tineri de până la 25 de ani), și două fete, una dintre ele fiind și ea adultă. Dintre aceștia, doi erau de origine romă, un croat, un musulman din Senegal, un român și un rus.

M2Y3MzFkYTk1NTY1Njg3YWE1ZWQ4MDlhYQ==.thumb
Foto: ANSA

În timpul ceremoniei, Papa Francisc a menționat „dignitatea de a fi păcătoși”, încurajându-i pe deținuți să își revină și să învețe din greșelile lor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
MDEyZmYyYjlmNTZlNjRiZWIyMDY1ZWU2YQ==.thumb
Foto: ANSA

La ceremonie au participat aproximativ 100 de persoane: deținuți, operatori și voluntari care care activează în serviciile de reeducare.

„Isus știe ce avem în inimile noastre, ne iubește așa cum suntem și ne spală picioarele tuturor. Isus nu se sperie niciodată de slăbiciunile noastre”, a spus Papa Francisc.

Joi dimineaţa, Papa Francisc a oficiat în Bazilica Sf. Petru tradiţionala liturghie prin care este binecuvântat uleiul sfânt folosit la celebrarea anumitor sacramente pe tot parcursul anului.