Român ucis cu sapa în Italia de o familie de conaționali. Tată și fiu condamnați la 30 de ani de închisoare

Vasile și Vlăduț Lupașcu, tată și fiu, în vârstă de 46 și, respectiv, 21 de ani, au fost condamnați definitiv la 30 de ani de închisoare pentru uciderea cu sânge rece a agricultorului român, Constantin Pinău, la Naro, în Sicilia.

Sentința survine în urma unui lung șir de proceduri judiciare, cu revizuiri și reevaluări ale cazului, culminând cu respingerea ultimului recurs de către Curtea de Casație.

- Continuarea după publicitate -

Totul a pornit de la o ceartă între două familii de români

Potrivit mărturiilor aduse în instanță, incidentul sângeros, petrecut în iulie 2018, a început cu un gest aparent minor: Constantin a spart oglinda retrovizoare a mașinii familiei Lupașcu.

Drept răzbunare, cei trei membri ai familiei Lupașcu – Vasile, soția sa Anișoara și fiul lor Vlăduț au plănuit și pus în acțiune o pedeapsă brutală.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Înarmându-se cu o sapă, un cuțit și o bară de fier, ei au atacat cuplul Pinău, cu o ferocitate deosebită îndreptată înspre Constantin, care a decedat în urma bătăii, în timp ce soția sa, care încercase să-l apere, a suferit o fractură la braț.

Anul trecut, Curtea de Casație a anulat sentința inițială împotriva celor doi bărbați din familia Lupașcu, cerând un nou proces pentru a se lua în considerare două circumstanțe agravante: premeditarea și exploatarea situației care împiedica apărarea efectivă, fie publică, fie privată.

Aceste agravante au fost ulterior confirmate de o nouă instanță, menținând astfel pedeapsa. Recent, Curtea de Casația a pus capăt definitiv acestui proces prin respingerea ultimului apel.

Soarta Anișoarei Lupașcu a urmat și ea un traseu judiciar contorsionat. Deși inițial i s-a anulat condamnarea, la câteva luni distanță, Curtea de Casație a stabilit pentru femeia româncă o pedeapsă de 22 de ani de detenție.