Românca acuzată în Italia că a dus bătrâna în România: „Nu eram badanta, ci prietena ei. Era fericită acolo, a învățat chiar și limba română”

A început în Italia procesul împotriva româncei Anca Egorov, acuzată de înșelăciune și însușirea patrimoniului unei pensionare în vârstă de 80 de ani, Giuseppina, domiciliată în localitatea Castagnole Lanze din regiunea Piemont.

Românca, apărată de avocații Roberto Ponzio și Stefano Caniglia, se apără cu vehemență împotriva acuzațiilor aduse. Ea susține că în 2014 a fost angajată ca și consultant de soțul Giuseppinei, și nu ca îngrijitoare, pentru a oferi expertiză și asistență în probleme legate de urbanism și aspecte legale, relatează La Stampa.

Soțul pensionarei, Dante, a decedat în anul 2015, iar femeia rămasă văduvă a dezvoltat ulterior o formă de depresie de care Anca Egorov ar fi profitat. Ea a convins-o pe Giuseppina să plece în România, la Tulcea, unde a locuit timp de 8 ani cu mama femeii românce.

Între timp, prin manipulare și înșelăciune, i-a sustras peste 300.000 de euro. Aceste fonduri au fost parțial utilizate pentru achiziționarea unei tutungerii la Santo Stefano Belbo, în provincia Cuneo din Piemont, numită „Tabaccheria Dante”, în onoarea soțului Giuseppinei.

„Nu am fost niciodată îngrijitoarea doamnei Giuseppina. Am ajuns în acea casă în calitate de consultant. Domnul Dante, soțul femeii m-a chemat pentru că voia să-și protejeze soția după moartea sa, întrucât el nu avea relații bune cu familia sa, iar ea nu avea rude.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În calitate de consultant, i-am ajutat să-și rezolve câteva probleme urbanistice, să contacteze avocați și notari pentru a rezolva chestiuni restante, înainte ca el să moară. Când l-am cunoscut pe soțul Giuseppinei eu nu știam însă că el avea probleme de sănătate.”

După moartea lui Dante, Anca Egorov a rămas într-o relație de prietenie cu pensionara italiancă și a convins-o să se transfere la Tulcea, unde a lăsat-o să locuiască cu mama ei.

Giuseppina a povestit că la Tulcea a trăit în condiții modeste, mâncând numai cartofi și orez cu lapte, și a suferit din cauza izolării și a problemelor de sănătate.

„Am fost izolată și forțată să trăiesc în condiții grele. Nu a fost o vacanță, a fost un exil”.

De cealaltă parte, româca susține că Giuseppina a fost la curent cu toate deciziile financiare și că a fost fericită în România, participând la diverse evenimente sociale:

„Giuseppina? Era la curent cu totul. Era fericită să stea în România, măcar acolo avea puțină socializare. Mergea la petreceri, la festivaluri, mama o ducea peste tot. Le-a cunoscut pe toate rudele mele și a început să vorbească limba română”.

Cu o voce sonoră și o atitudine decisă, Anca Egorov a povestit acuzării că Dante și Giuseppina aveau, cu ani în urmă, intenția de a o adopta. „Apoi nu s-a mai făcut nimic, procedura era prea complicată. O altă persoană, în trecut, a vrut să mă adopte.”

Pe lângă banii sustrași, Giuseppina a fost deposedată de casă, o vilă pe dealurile din Castagnole Lanze, care a devenit practic locuința româncei și în care locuiau unchii și prietenii ei:

„Eu nu am vrut să fiu beneficiara polițelor, dar Giuseppina a insistat. Spunea: ‘Ia totul, oricum mie nu-mi vor fi de folos’. Nu am încercat niciodată să o înșel. În plus, trăiam în acea casă datorită unui contract de comodat.”

Totuși, Anca Egorov controla totul: conturile bancare ale pensionarei, cardurile de debit, decidea când să încarce cardul preplătit, ținea contactul cu băncile. Conform acuzării pe numele româncei ar mai exista un testament și o procură de a acționa în numele femeii italiene.

În tribunal au apărut și investigatorii care s-au ocupat de caz. A reieșit că pensionara este sub tratament de ani de zile pentru o formă de depresie, fiind urmărită de un specialist. Cu ani în urmă, își denunțase soțul pentru maltratare. O femeie fragilă, ușor influențabilă, dar care repetă cu precizie, în fața judecătorului, ceea ce a povestit deja în diverse interviuri:

„Opt ani, atât am stat în România. Mai întâi într-o pensiune, apoi acasă la mama Ancăi Egorov.”

Au fost examinate atent și fluxurile de bani, de unde au reieșit transferuri în favoarea îngrijitoarei. Aceasta a susținut cu tărie:

„Giuseppina era la curent cu totul. Inclusiv cu banii pe care i-am cheltuit pentru nunta mea, bani din care am cumpărat mărturiile, rochia mea și hainele ei. Îi plăcea să fie bine îmbrăcată.”

Procesul continuă, dezvăluind treptat detalii despre relația dintre cele două femei și circumstanțele în care Giuseppina a fost manipulată financiar. Rămâne de văzut ce decizie va lua instanța în acest caz complex și emoționant.