Româncă acuzată în Italia că și-a răpit propriul copil. A lăsat tatălui un bilet și a plecat împreună cu fiul lor

Un bărbat italian luptă de aproape cinci ani pentru a-și recupera fiul, după ce fosta sa parteneră româncă a plecat în România cu copilul și nu s-a mai întors.

Procesul pentru răpire internațională de minor s-a deschis miercuri, 12 iulie 2023, împotriva mamei, o femeie româncă în vârstă de 34 de ani, informează Corriere Adriatico.

Denunțul a fost depus de către fostul partener în seara plecării lor în România.

Evenimentele au avut loc în ajunul Crăciunului din 2018, când mama a plecat în România cu fiul care avea atunci 4 ani. La întoarcerea de la serviciu, tatăl nu i-a mai găsit acasă pe partenera sa și pe copil.

Pe masă era lăsat un bilet în care scria că femeia mergea să-și viziteze rudele din România. Bănuind că acea călătorie nu era doar temporară, tatăl copilului a depus imediat o plângere la autoritățile competente. De atunci, a început un labirint procedural care persistă și astăzi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani din Jesi, provincia Ancona, s-a constituit parte civilă alături de avocatul Rino Bartera.

El nu cere neapărat condamnarea fostei partenere, ci doar să-și recupereze fiul. Copilul să se întoarcă în Italia și să poată avea o relație stabilă cu el, evitând dificultățile distanței de peste 1500 de kilometri.

Asociația Penolope s-a constituit și ea parte civilă prin avocatul Federica Guarrella. Procesul a ajuns în instanță într-un mod anevoios, deoarece inițial procurorul a solicitat clasarea acuzațiilor. Judecătorul a redeschis cazul, chemând-o astfel pe mama româncă în fața instanței.

Femeia, apărată de avocatul Mauro Paolinelli, susține că a scăpat de o relație violentă, ceea ce a determinat-o să solicite înlăturarea drepturilor părintești ale fostului partener.

Acesta respinge cu tărie versiunea fostei partenere, care nu ar fi făcut altceva decât să-l răpească pe copilul care nu se poate bucura acum de dragostea tatălui său.

Bărbatul își vizitează copilul în România ori de câte ori poate, dar luptă de aproape cinci ani pentru a-și petrece viața cotidiană alături de fiul său.

Tribunalul din București a constatat sustragerea ilicită a minorului, dar nu a permis revenirea acestuia în Italia. Acum, bătălia va continua și Italia, în fața judecătoarei Alessandra Alessandroni.

Procesul, cu audierea primelor mărturii ale acuzării, va continua pe 24 ianuarie.