Româncă despre viața în Italia: „Eram tratați ca sclavii, mă puneau să șterg pe jos în genunchi”

Elena Știrbu, o tânără din Iași care a muncit timp de 13 ani în Italia, a împărtășit povestea sa într-un episod al podcastului #PodcastBZI.

De la vârsta de 18 ani, Elena a trăit o serie de experiențe dificile în străinătate, dar acestea au contribuit la formarea sa profesională și personală, determinând-o în cele din urmă să revină în România și să se dedice meseriei de coafeză.

Captură de ecran 2024-05-20 184143
Elena Știrbu. Sursa foto: captură video BZI

Elena a plecat din România în căutarea unei vieți mai bune, inspirată de rudele sale care deja erau plecate din țară:

„Mi-am dorit să am mai multe lucruri în viață și de aceea am decis să plec în străinătate la 18 ani. Eu provin din mediul rural și știți cum plecau, pe rând, rudele la muncă, în străinătate. Așa s-a întâmplat și în cazul meu”, povestește Elena.

La sosirea în Italia, locul de muncă promis s-a dovedit a fi inexistent, iar tânăra a ajuns fără un acoperiș deasupra capului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cele din urmă, a fost ajutată de o moldoveancă, la care a stat o perioadă, într-o baracă împreună cu alți chiriași.

A început să muncească ca menajeră, apoi a lucrat la un restaurant și, în final, la un salon de coafură, unde a descoperit pasiunea pentru acest domeniu:

„De aici a plecat pasiunea mea pentru coafură și de aceea acasă m-am perfecționat în acest domeniu”, explică ea.

Experiențele Elenei în Italia nu au fost însă mereu pozitive. Ea a povestit despre discriminarea și tratamentele nedrepte de care a avut parte la început:

„În Italia, eram tratați aproape ca sclavii pentru că eram români și se auzeau multe lucruri rele despre unii conaționali. Eu am pățit asta când eram menajeră, mă puneau să șterg parchetul în genunchi”, mai spune tânăra din Iași.

„Acum e altceva, lucrurile s-au schimbat, suntem la alt nivel, dar pâinea în străinătate nu este deloc dulce. E greu!”, adaugă Elena.

După 13 ani de muncă în Italia, Elena s-a întors în Iași, unde a urmat cursuri de coafură și s-a angajat într-un salon de înfrumusețare.

Ea și-a exprimat îngrijorarea față de tendințele actuale în rândul tinerelor cliente care doresc schimbări drastice de look la vârste foarte fragede:

„Am cliente care vin cu mămicile. Vor să își facă o culoare, chiar dacă au 13 ani. Aici este o problemă! Decolorat, balayage, nuanțe de gri. Sunt fetițe și nu le-aș recomanda lucrul acesta pentru că e prea mult și e prea devreme. Când ajungi la 20 de ani, îți pui peruci. E prea mult!”

Ea subliniază importanța profesionalismului și a relațiilor interumane în meseria sa:

„Contează foarte mult să fii serios în această meserie, să te implici foarte mult, să le zâmbești clienților, aici e problema cu treaba asta, pentru că sunt saloane unde, când intri, te resping prin comportamentul lor și atunci e cu semnul întrebării. A doua oară, nu mai vine acea persoană”, concluzionează Elena.

Astfel, după multe provocări și experiențe în străinătate, Elena Știrbu și-a găsit drumul și împlinirea profesională acasă, în România, dedicându-se cu pasiune meseriei de coafeză și oferind clienților săi servicii de calitate și o atmosferă prietenoasă.

Mai jos, podcastul BZI: