Româncă din Codogno, localitate din Italia izolată din cauza noului coronavirus: Suntem foarte îngrijorați

În localitatea Codogno, provincia Lodi, a fost diagnosticat primul caz al unei persoane contaminate cu coronavirus în Italia, este vorba despre un bărbat în vârstă de 38 de ani. În urma cercetărilor, soția și alte 4 persoane au fost găsite pozitive la testele medicale specifice. O româncă din localitate ne-a declarat: „Suntem foarte îngrijorați de această situație.”

Cele 6 persoane testate pozitiv pentru coronavirus în Lombardia „sunt în stare gravă”, a declarat guvernatorul Lombardiei, Attilio Fontana. Bolnavii sunt toți adulți, în jur de 40 de ani.

Cetățenii din Castiglione d’Adda și Codogno (Lodi) sunt invitați de autorități să rămână în casă și să evite orice contact cu persoane din afară. Invitația de a rămâne în casă este recomandată și pentru locuitorii din Casalpusterlengo.

Delia Buzan este o româncă din Codogno care locuiește chiar în centrul orașului și ne-a povestit prin telefon care este starea de spirit a locuitorilor:

„De azi dimineață, de când am aflat despre cazul bărbatului din localitatea nostră, nu am ieșit din casă. Mi-a spus o vecină că magazinele din Codogno sunt închise, străzile sunt pustii, iar lumea este foarte îngrijorată. La farmacie nu se mai găsesc măști chirurgicale și nici dezinfectant pentru mâini.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe străzile orașului Delia Buzan a văzut echipele sanitare speciale: 

„Azi dimineață soțul meu a plecat la serviciu și pe drum a observat o forfotă neobișnuită prin localitate, erau prezente mașinile presei, ale celor de la televiziunea națională și curios s-a uitat repede pe internet să vadă ce se întâmplă. Atunci a văzut despre cazul bărbatului care locuiește la noi, în Codogno, m-a sunat repede și m-a informat și pe mine. Apoi știți ce a urmat, s-au dezlănțuit știrile pe toate canalele media, 250 de persoane sunt în carantină, iar pe străzile din localitatea noastră am văzut persoane echipate cu salopete din alea albe, de protecție. Nu știu ce făceau și ce scop aveau, i-am văzut pe stradă, erau acoperiți complet, îmbrăcați în echipamentele de protecție specifice, așa cum se văd pe la televizor.”

În provincia Lodi, la 1 ianuarie 2019 erau înregistrați un număr de 8.058 de români, iar Codogno este al doilea oraș ca număr de locuitori din această provincie. „Suntem mulți români aici, avem chiar două familii de români care locuiesc în vecinătatea noastră”, ne-a mărturisit Delia.

Autoritățile italiene au transmis un mesaj locuitorilor și îi roagă să nu-și părăsească pe cât posibil domiciliul: „Dacă aveți simptome de gripă sau probleme de respirație, nu mergeți la spital, ci sunați la 112”.

„Facem un apel la calm din partea populației”, mai transmit autoritățile. 250 de oameni din localitățile menționate vor fi puși în carantină.