Româncă din Italia, acuzată pe nedrept că exploata badante, despăgubită după ce a stat 2 săptămâni în închisoare

O româncă din Italia în vârstă de 40 de ani care a petrecut două săptămâni în închisoare pe nedrept, urmează să fie despăgubită de statul italian cu mii de euro după ce a fost declarată nevinovată. F.C.S. (inițialele româncei) era acuzată că aducea conaționale din România în Italia pentru a le exploata în interes propriu și pe care le-ar fi constrâns să cedeze avansurilor indecente ale angajatorilor.

Coșmarul conaționalei noastre a început în 2013 când o femeie română de 35 de ani s-a prezentat la carabinieri pentru a-și denunța angajatorul, Domenico Lucia, în vârstă de 46 de ani, care este proprietarul unui bar din Castelcivita și care încerca să o șantajeze cu propuneri de natură sexuală, amenințând-o că o va concedia dacă nu va ceda. Procuratura din Salerno a dat imediat startul unei anchete și a descoperit apoi un fel de agenție de muncă ilegală care părea a fi condusă de românca F.C.S. și bărbatul cu care aceasta conviețuia în localitatea Albanelle, D.G., în vârstă de 74 de ani, scrie publicația locală La Città di Salerno.

Femeia română a ajuns să fie acuzată astfel că se ocupa cu exploatarea lucrătoarelor din România pe care le convingea să vină în Italia pentru a le plasa apoi în diferite locuri de muncă, în mare parte ca badante, dar și în unele activități comerciale din toată provincia Salerno. În momentul în care acestea ajungeau în Italia, au mai constatat anchetatorii, se pare că erau cazate temporar în casa lui D.G. și a concubinei sale românce, apoi li se găseau diferite locuri de muncă în zonă.

Carabinierii au pus atunci sub arest cuplul format din F.C.S. și D.G. și au pus sub sechestru un computer care, aparent, era mijlocul de comunicare folosit pentru a ține legătura cu „caporalii” români. Anchetatorii au reușit apoi, prin mărturia victimei și a altor conaționale, să reconstruiască întregul proces de recrutare: de la plecarea din România și până la sosirea în localitatea Campolongo di Eboli, unde femeile românce erau așteptate de presupușii caporali.

Femeia română și concubinul ei italian erau acuzați așadar de exploatarea forței de muncă și intermediere ilegală, dar avocatul celor doi inculpați, Pietro Fasano, a demonstrat în timpul procesului că femeile românce care soseau în Italia erau cele care căutau un loc de muncă și cereau să fie angajate din propria inițiativă. Potrivit sursei citate, îngrijitoarele aduse la tribunal să depună mărturie s-au contrazis în declarațiile date, contribuind astfel la dovedirea nevinovăției femeii românce și a concubinului său italian.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Procuratura din Salerno le-a cerut judecătorilor de la a Treia Secție Penală a Tribunalului din Salerno ca cei trei inculpați (F.C.S, concubinul ei și Domenico Lucia – proprietarul barului din Castelcivita) să primească pedepse cu închisoarea care variau între 5 ani și 6 ani și jumătate. Judecătorii, însă, sub îndrumarea președintelui secției, Gabriella Passaro, au considerat că nu există dovezi că femeia română și concubinul ei ar fi comis aceste infracțiuni și i-au declarat nevinovați. Domenico Lucia, în schimb, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru abuzurile asupra angajatei sale de origine română.

În cazul conaționalei noastre, acuzată pe nedrept că ar fi exploatat îngrijitoarele românce, Curtea de Apel din Salerno i-a recunoscut în mod definitiv nevinovăția. De asemenea, judecătorii au decis că statul italian trebuie să-i plătească suma de 6.300 de euro drept despăgubire pentru cele două săptămâni petrecute în închisoare.