O româncă din Italia a câștigat concursul de cofetărie „Lo zuccotto fiorentino, tra tradizione e modernità”

O româncă pe nume Cristina Niță, în vârstă de 51 de ani, a câștigat recent la Florența concursul de cofetărie „Lo zuccotto fiorentino, tra tradizione e modernità”, care a avut loc cu sprijinul primăriei din marele oraș italian. Cristina s-a clasat pe locul întâi din 22 de concurenți, cei mai buni cofetari din oraș și împrejurimi.

Cristina Niță a sosit în Italia în urmă cu 26 de ani și în prezent este cofetar-patiser șef la Patiseria „Nuovo bar Gori”, din via Limbert, menționează La Nazione. Ea a câștigat prima ediție a concursului „Lo zuccotto fiorentino, tra tradizione e modernità”, concurs sponsorizat de Primăria orașului Florența.

- Continuarea după publicitate -

„Zuccotto” este cel mai tradițional desert florentin, cu o istorie care își are rădăcinile în secolul al XVI-lea la curtea nobililor De’ Medici. De fapt, acest desert a fost numit inițial „coiful Catherinei de Medici”.

„Când am ajuns în Italia – a povestit Cristina – aveam o diplomă în sectorul chimic-electronic obținută în România. A trebuit să o iau de la zero, ca ajutor în bucătărie și mi-am dat seama că patiseria e pasiunea mea.”

Inițial, românca a lucrat în patiseria „Nuovo bar Gori” din anul 1999 și până în 2016. În anul 2018, proprietarii Marcella Colzi și Valdemaro Gori au vândut afacerea lor unei femei de naționalitate chineză, pe nume Valentina. Auzind despre calitățile conaționalei noastre, Valentina a rechemat-o pe Cristina la locul vechi de muncă dorind să o aibă printre angajații săi.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Cristina Niță alături de Valentina și celelalte colege de la patiseria „Nuovo bar Gori”. Sursa foto: La Nazione

Despre concursul pe care tocmai l-a câștigat, Cristina a povestit:

„Concursul a dat cofetarilor libertatea de a reinventa desertul ca prezentare și ca ingrediente, adăugând sau modificând puțin rețeta pentru a o face în pas cu vremurile. Am folosit clasicul lichior Alchermesi și o ricotta jumătate de oaie și jumătate de lapte de vacă. Ricotta era ingredientul folosit pe vremea Medicilor pentru că atunci încă nu exista frișca. M-am documentat ca întotdeauna pentru că patiseria este tot un studiu de rețete și cred că am făcut zece zuccotti înainte să obțin ceea ce îmi doream. Am avut competiție și acasă…”. Partenerul de viață al Cristinei, Marco, este patiser la „Delizia” din Poggio a Caiano și a participat și el la concurs.

Juriul concursului a fost format din Annamaria Tossani (jurnalist), Zeffiro Ciuffoletti (profesor la Universitatea din Florența), Cristina Blasi (profesor și director al facultății universitare „Academia de Arte Culinare-Cordon Bleu”), Marco Gemelli (directorul revistei „Il Forchettiere”), Elena Farinelli (blogger alimentar), Massimo Cortini, maistru patiser, proprietar și organizator al competiției cu Maurizio Melani, jurnalist și profesor universitar.