Româncă din Italia: „Dacă printr-un protest nu s-a putut, prin vot se poate!”

Postarea unei românce din Italia a devenit virală pe grupurile românilor stabiliți în această țară, după ce a publicat o imagine a sa cu un mesaj care îndemna românii să voteze pe 26 mai, la alegerile europarlamentare. În textul publicat tânăra română povestește: „De vreo două săptămâni ies pe stradă și îndemn lumea la vot, fără să influențez pe nimeni ce și cum să voteze (..) După nici două minute de explicații două doamne m-au strâns în brațe și mi-au spus că vor merge la vot.”

Ionela Doboș (Dobos Paola) pe Facebook, are 36 de ani și de 11 trăiește în Italia alături de familia sa.

Iată ce povestea în postarea sa care a reușit să trezească interesul multor români pentru viitoarele alegeri europarlamentare de la 26 mai:

„Îmi pusesem în cap de vreo două săptămâni să ies pe stradă și să îndrum lumea la vot, fără să influențez pe nimeni ce și cum să voteze. O chestie simplă. La început voiam să îmi fac un tricou pe care să scriu simplu: „Eu votez. Tu ce faci?” Fără să pun date sau alte chestii ca să pot să îl folosesc și în alte ocazii. Din diverse motive nu am reușit să mă organizez foarte bine așa că până la urmă am ieșit doar cu o pancartă (păream o cerșetoare, recunosc). Ajung la fața locului și mă așez într-un loc pe unde treceau mai mulți români.

Stăteam eu liniștită și vedeam lumea cum trece pe lângă mine, mulți mă ignorau, dar și mulți se opreau să citească, după care plecau fără să spună niciun cuvânt. La un moment dat se oprește un român de-al nostru și într-o italiană imperfectă mă întreabă ce este scris, pentru că el nu înțelege deoarece era italian. Îi explic tot în italiană deși am înțeles că era român după accent, dar dacă el s-a prefăcut m-am prefăcut și eu, doar nah, nu eram mai proastă. După ce îi explic domnului îmi spune „păi și cu cine să votez, că și așa toți sunt hoți” și ia și pleacă. Am rămas gură cască, îmi venea să mă duc după el și să îi spun că nu ar trebui să îi fie rușine că este român, dar l-am lăsat în plata lui.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După 10 minute se opresc trei doamne care lucrau la fix mi-au spus, foarte revoltate de ceea ce făceam eu, dar s-au lăsat convinse să stăm puțin de vorbă și cu câteva explicații până la urmă m-au întrebat unde se votează. Pentru mine era o victorie, chiar de nu știu dacă aceste doamne vor merge la vot, măcar au înțeles că interesul meu era să le îndrum să facă acest pas.

S-au mai apropiat două doamne și cu ele a fost mai ușor, după nici două minute de explicații doamnele m-au strâns în brațe și mi-au spus că vor merge să voteze.”

Odată publicat pe rețelele de socializare, gestul simplu al Ionelei i-a impresionat mai mult pe românii din Italia decât au făcut-o politicienii care s-au perindat prin Peninsulă cerând românilor să se prezinte la urnele de vot.

Noi am căutat-o pe Ionela, am găsit-o și i-am cerut să ne explice de unde dorința aceasta de a-i face să înțeleagă și pe alții că votul lor este important. Ce ne-a răspuns:

„În August 2018 urmăream live-urile pe Facebook ale românilor care mergeau spre țară să protesteze împotriva guvernului actual, am rămas șocată să văd ceea ce s-a petrecut în Piața Victoriei. M-am simțit neputincioasă, m-am simțit umilită, chiar dacă eram în spatele unui telefon.

Nu eram o persoană responsabilă din acest punct de vedere, nu mă interesa să merg la vot, pentru că aveam aceeași gândire ca mulți dintre conaționalii noștri: „Cu cine votez? Toți sunt hoți!” Dar ceea ce am văzut în acele zile m-a făcut să mă simt vinovată, pentru că și eu am permis să se întâmple ce s-a întâmplat prin faptul că nu m-am prezentat la vot când a trebuit.

Acel eveniment m-a împins să mă informez mai mult în ceea ce privește politica din țară și în continuare am constatat că sunt foarte multe lucruri care nu funcționează, doar pentru că neprezentându-ne la vot am dat putere totală celor care ar trebui să lucreze în favoarea noastră și nu a lor.

Tot acesta este și motivul pentru care vreau să îndrum pe oricine să voteze, pentru că țara este a noastră, a poporului și nu a lor, a conducătorilor. Trebuie să le demonstrăm că noi suntem cei care decidem, că ne vrem țara înapoi, că ei depind de noi și nu invers. Trebuie să învingem corupția și dacă printr-un protest nu s-a putut, prin vot se poate!

În țară nu cred că mă voi mai întoarce, dar acolo mai am rude și tot în țară se vor întoarce și părinții mei peste câțiva ani. Pentru ei mă lupt, nu vreau să sufere cțnd s-or întoarce. Mama a avut o tumoare malignă și a fost prima oară în care am mulțumit lui Dumnezeu că suntem în Italia și nu în România. Pentru că sistemul nostru sanitar din punctul ăsta de vedere nu este la nivel european și cine știe ce s-ar fi ales de ea. Pentru ei vreau ca lucrurile să meargă bine în țară la noi, pentru părinții mei care-și vor petrece acolo bătrânețile. Și vreau să le fie bine!”