Dreptul deplin la vot pentru femei a fost câştigat în România abia prin Constituţia din 1938.
Reprezentantele sexului frumos din România au avut vreme de secole doar statut de femei de casă, fără drepturi, fiind socotite inferioare bărbaţilor. În perioada interbelică, organizațiile feministe din România au dus o luptă grea pentru câştigarea dreptului la vot, un drept care s-a concretizat abia în anul 1938.
Astăzi, în preajma alegerilor europarlamentare din data de 26 mai 2019, o femeie română ne spune cu mândrie și simț de responsabilitate:
«Sunt Dina, de 14 ani locuiesc în Italia, la Siena. Am 49 de ani și voi vota pe 26 mai, o voi face pentru că a sosit momentul ca poporul român să se trezească, să se emancipeze. Asta se va realiza doar dacă fiecare dintre noi îşi va face o autoanaliză, o conștientizare de sine, de locul pe care îl ocupă în societate și de puterea care îi este atribuită într-un regim democratic. Un bun român este cel ce înţelege că trebuie să îşi exercite dreptul fundamental la vot, este minimul respect pe care îl datorăm celor care au luptat, au murit, s-au jertfit pentru a ni-l dărui. România are nevoie de mine, de noi toţi! E inutil să facem demagogie 365 de zile pe an, dacă lipsim exact în „ziua cea mare”. Sunt cetățean român, mă simt româncă în fiecare părticică a sufletului meu și trebuie să dau o șansă pământului căruia îi apartin. Am copii care vor avea la rândul lor copii, vreau să îi pot privi în ochi cu sufletul împăcat. România trece printr-o altă perioadă grea a istoriei sale, iar eu sunt parte din ea. Duminică, 26 mai 2019, voi vota îmbrăcată în haine de sărbătoare pentru că îmi iubesc țara și mă implic pentru a-i dărui un viitor mai bun.»