O româncă din Ragusa (Sicilia), care are o firmă specializată pe curățenia exterioară a clădirilor, a câștigat admirația italienilor care îi apreciază munca deosebită și riscantă pe care conaționala noastră o face: „Este femeia care zboară, stă suspendată în gol, la etajele cele mai înalte ale clădirilor, pentru a spăla ferestrele”, scrie quotidianocontribuenti.com.
Niță Mirela este originară din Constanța și a plecat din România când avea doar 20 de ani. Visa să devină avocat, dar posibilitățile economice reduse au constrâns-o să renunțe la studii și să plece în Italia. În Peninsulă îi avea pe frații ei, la Cosimo, în provincia Mesina, din Sicilia. Nu știa o vorbă în italiană, dar a învățat repede cu ajutorul muzicii, scrie sursa citată.
A lucrat mai întâi în agricultură, la cules fructe și legume în serele din Vittoria, la fel ca mulți alți conaționali de-ai noștri. O muncă nu tocmai ușoară, dar în scurt timp Mirela a reușit să „avanseze”, trecând de la munca în sere, la cea în depozite. Dar nu asta își dorea românca noastră, ea avea alte exigențe și nu a întârziat să își pună ideile, desprinde din pasiunea sa, în aplicare.
„Când eram mică – a povestit Mirela – îmi plăcea să-mi fac temele cățărată într-un nuc. Îmi luam cărțile și o pătură și mă așezam pe o ramură mai groasă. Acolo, sus, mă simțeam în siguranță și în largul meu, așa că m-ai târziu m-am gândit de ce să nu transform într-un loc de muncă această pasiune a mea pentru înălțimi.”
Mirela și-a deschis o firmă specializată pe curățenia la înălțime și astfel, cu ajutorul frânghiilor, urcă până la etajele superioare ale clădirilor unde, suspendată în gol, spală ferestrele. O muncă nu tocmai la îndemâna oricui, iar femeia română a atras repede atenția și admirația italienilor, care o numesc „Femeia Zburătoare”.
La Palermo, Mirela, împreună cu colaboratoarele sale, a curățat în mod gratuit ferestrele monumentului istoric Loggiato di San Bartolomeo. „Nu s-a întâmplat niciodată” – a spus Antonio Ticali de la Fundația Sant’Elia, responsabilă cu redeschiderea monumentului – „ca astfel de companii să își dea contribuția gratuit. Niță și colaboratoarele ei au muncit toată ziua fără să ceară nimic în schimb.”
„Eu – a declarat Mirela Niță – sunt îndrăgostită de istorie, artă și de monumentele orașelor noastre. Dacă pot contribui la întreținerea lor, o fac fără probleme”.
Românca se implică și în acțiuni caritabile. Ea a contribuit substanțial la deschiderea Centrului pentru copii cu autism din Modica: „Știind că vor putea să se bucure de spații confortabile, curate și vor beneficia de munca personalului asociației, este cea mai mare răsplată pentru mine”, a spus femeia română.
„Mirela Niță cu siguranță nu își neagă originile românești, dar astăzi este mai italiancă și mai siciliancă decât mulți dintre cei care s-au născut pe aceste meleaguri”, au scris jurnaliștii italieni care au completat: „Aceștia sunt tinerii antreprenori care merită tot respectul nostru”.