Româncă din Italia: „Haideți fraților să lăsăm ura și invidia și să ne unim pentru binele nostru”

Corina Neamțu, o româncă stabilită de mai mulți ani în Italia, candidează pentru postul de consilier comunal la alegerile administrative din 26 mai din Lecce. Pe pagina sa de Facebook, Corina se adresează cu un mesaj direct și emoționant tuturor conaționalilor săi din peninsulă:

«Mă adresez tuturor conaționalilor mei, românilor din Lecce și nu numai, mă adresez tuturor celor care au drept de vot. Trăim cu toții pe meleaguri care nu ne aparțin, am fost cu toții constrânși ca să ne părăsim țara, locul, casa unde ne-am născut, am fost constrânși cu toții să urmăm o cale a incertitudinii, fiecare dintre noi dintr-un motiv sau altul. Ne regăsim cu toții aici, într-o țară care nu este a noastră, dar care ne-a primit pe toți, pe fiecare dintre noi cu visul, cu speranța și cu soarta lui.

De când am acceptat să candidez am întâlnit mulți români, am discutat cu fiecare în parte, am simțit și am trăit durerile fiecăruia. Trebuie să spun că am întâlnit și lume fericită, l-am văzut pe cel înstărit dar și pe cel nevoiaș, pe cel care muncește cât și pe cel care „taie frunze la câini”, pe cel care îți întinde o bucată de pâine ca și pe cel nepăsător. Am încercat să văd o părticică din România în fiecare dintre noi însă, din păcate, nu prea am reușit.

Greutățile, grijile, fuga continuă după ziua de mâine, ne-au făcut să ne izolăm între noi, ne-au privat de unitate, ne-au făcut indiferenți. Am văzut și multă dezinformare, am văzut că mulți dintre noi nu cunosc ce drepturi au aici pentru că avem și drepturi, chiar dacă suntem străini, tot așa cum avem și obligații.

Am auzit des vehiculându-se ideea că noi, „nu suntem uniți” și că „în străinătate cel mai mare dușman al românului e tot românul”, că nu suntem în stare să ne ajutăm unii pe alții.
Păi atunci haideți fraților să ne unim, haideți să colaborăm între noi, haideți să lăsăm la o parte invidia, resentimentele, aerele unora, haideți să ne reamintim că suntem români.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Eu, în ceea ce mă privește, sunt dispusă să întind o mână către toți cei care vor vrea să o strângă. Vă pot promite o ușă în permanență deschisă, o punte între noi și administrația locală. Știm cu toții că aparatul legislativ italian este destul de încurcat, stiu că sunt mulți care au nevoie de asistență legală și nu știu cum să facă, știu că sunt mulți care nu reușesc să obțină o informație din cauză că sistemul mediatic este prea încâlcit.

În toate acestea vă pot ajuta, bineînțeles în limita posibilităților și a cunoștințelor mele. Ne putem întâlni, putem discuta, putem coordona și putem promova proiecte care să vizeze interesul nostru ca minoritate „majoritară” pe teritoriul salentin.
Putem face multe pentru noi, mai multe pentru copiii noștri și pentru viitorul lor. Împreună este totul posibil!»