Româncă din Italia: „Îmi era dor de țara mea, de aceea am decis să deschid un magazin alimentar cu produse românești”

Instabilitatea economică și politică a determinat milioane de români să părăsească țara în ultimii zeci de ani și să caute o viață mai bună în străinătate. Intenția multora dintre ei este de a nu se mai întoarce definitiv în România și caută astfel să-și creeze un viitor pentru ei și copiii lor în țările de adopție.

Printre aceștia sunt și cei care își deschid afaceri proprii, cum este Violeta Zăvoianu din Italia.

Violeta și-a deschis propriul magazin cu produse tradiționale românești în localitatea Massa, provincia Massa-Carrara, din Toscana și intenționează în viitorul apropiat să-și deschidă și un restaurant numit „Bella România”.

Despre Violeta Zăvoianu au scris și italienii de la publicația La Nazione: „Majoritatea poveștilor frumoase pornesc de la un vis, însoțite de o puternică determinare. Este și cazul Violetei Zăvoianu, proprietara de la ‘Magazin Romanesc’.”, a specificat sursa citată.

Violeta a venit în Italia când era foarte tânără: „M-am născut într-o familie săracă, dar de oameni cinstiți și muncitori. Am plecat din România în căutarea unui viitor mai bun”, a povestit ea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A ajuns în Italia, la Massa și a început să lucreze pe unde găsea. Apoi, în urmă cu 11 ani, și-a deschis propria firmă în sectorul curățeniei. Dar pentru românca noastră nu a fost de ajuns. „Mă simțeam tristă, îmi era dor de țara mea și așa am decis să deschid un magazin alimentar cu produse tradiționale românești în Viale della Stazione. A fost un succes!”

„Eram o fată săracă – a mai spus Violeta Zăvoianu – știu ce înseamnă să faci foamea. Dumnezeu m-a ajutat cu acest succes al meu și acum aș vrea ca tradițiile poporului meu să meargă mai departe și să nu fie uitate. Am plecat în căutarea unui viitor mai bun pentru mine și familia mea, pentru o viață mai bună. Acum am trei copii și pot spune că mă declar mulțumită de mine.”

Cel mai ambițios proiect al Violetei nu a început însă și va fi o noutate absolută pentru zona respectivă. Ea a mărturisit:

„Ne dorim să deschidem cât mai curând un restaurant cu produse tipic românești și mâncăruri tradiționale, combinate cu cele de la Massa. Se va numi Bella Romania și va oferi clienților noștri spectacole folclorice românești cu dansuri tradiționale: Hora, Sârba, Brâul, Călușul.

Nu există vreun restaurant în zonă care să ofere așa ceva și abia așteptăm să-l deschidem, pentru a oferi tuturor cetățenilor o experiență cu adevărat specială, care să-i facă să descopere și să aprecieze pământul de unde venim.

M-am gândit la această nouă activitate pentru că în ultimii ani mulți italieni din Massa au gustat din curiozitate preparate din bucătăria noastră tradițională și au fost entuziasmați de ele.”