Româncă din Italia îngenuncheată de pandemia de COVID-19: „N-am cerut în viața mea ajutor, dar nu mai reușeam să mă descurc”

Pandemia de Covid-19 a avut un impact negativ asupra multor companii mici din Italia, practic multe afaceri au cedat în fața șocului economic determinat de sistarea forțată a activității. Printre cei mulți care au fost nevoiți să își închidă activitatea, în mod temporar sau chiar permanent, se numără și Cristina, o româncă rezidentă la Trieste, care gestiona o firmă de curățenie.

Din cauza pandemiei de Covid, Cristina, împreună cu sora sa și alți membri ai familiei, s-au trezit brusc fără veniturile care le asigura traiul de zi cu zi. Femeia a fost astfel nevoită să ceară ajutor unei organizații caritabile. „Ne-am descurcat întotdeauna, n-am cerut niciodată ajutor, dar pandemia aceasta a reușit să ne îngenuncheze”, a recunoscut conaționala noastră conform publicației Il Piccolo.

Cristina a venit în Italia cu 20 de ani în urmă. În prezent locuiește cu alți membri ai familiei, în total 5 persoane, într-un apartament nu departe de centrul orașului Trieste. După diferite locuri de muncă unde a lucrat ca angajată, în anul 2017 și-a deschis o propria afacere, o firmă de curățenie și le-a angajat pe sora și nepoata ei. Totul părea să meargă bine, apoi brusc, a început pandemia de coronavirus și activitatea româncei noastre a intrat într-o fază de declin semnificativ. Birourile unde făceau curățenie s-au închis, iar cele trei femei s-au trezit brusc fără niciun venit.

„Comparativ cu 2019, în anul 2020 am pierdut cel puțin 80% din cifra de afaceri – a declarat Cristina pentru sursa citată. „Birourile sunt închise. În acest moment am un singur client, fac curățenia într-un singur loc, nu-mi este de ajuns”.

Între timp, sora ei și-a găsit de lucru ca „badantă” pentru câteva ore, dar nu în fiecare zi a săptămânii. Primește indemnizația de venit pentru cetățenie, a cărei sumă lunară a scăzut, fără să poată înțelege încă de ce anume. Dar și ca îngrijitoare este greu de găsit un loc de muncă, de când a început pandemia și virusul s-a răspândit familiile se tem să primească persoane străine în casele lor, iar în alte cazuri vârstnicii sunt spitalizați sau și-au pierdut viața.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sora Cristinei are un fiu care a obținut recent permisul de conducere, necesar pentru a lucra ca șofer, dar nu își găsește un loc de muncă pentru că: „Totul este închis” spune Cristina. Logodnica fiului este și ea acasă, lucra la firma Cristinei. Pe lângă toate acestea, tatăl pensionar al femeii locuiește cu ei, venise în Italia să-și viziteze fiicele, era bolnav și a suferit o intervenție chirurgicală majoră, ceea ce l-a făcut să nu-și mai poată purta singur de grijă. „Nu voia să se mute aici, stătea bine acasă la el. Dar cum îl pot trimite să trăiască singur, în România, acum când e considerat persoană cu dizabilități? Nu are pe nimeni acolo, e imposibil!”

Familia a fost ajutată în ultima perioadă de organizația caritabilă Comunitatea Sant’Egidio

„Am aflat printr-un prieten că au distribuit paturi pentru persoanele cu probleme medicale și aveam nevoie de unul pentru tatăl meu” a spus Cristina. „Așa că ne-am întâlnit, întâmplător. În plus față de pat organizația ne oferă vizite medicale periodice (medici care lucrează în mod voluntar, n.r) și medicamente. Aduc medicamentele direct ei, nu știu cât costă. Din fericire există acești oameni. Nu mai cerusem ajutor până acum.”

Pe lângă ajutorul acordat tatălui, Comunitatea Sant’Egidio le-a pus la dispoziție suma necesară pentru depozitul chiriei unui nou apartament. Cel în care stăteau era prea mic pentru a găzdui o persoană în vârstă, cu dizabilități. „Acum să vedem ce se întâmplă când va trebui să plătim chiria din această lună, poate va trebui să cerem din nou ajutor. Dar sperăm ca lucrurile să înceapă să funcționeze imediat ce vom ieși din zona roșie. Poate măcar restaurantele și magazinele se vor redeschide.”

Marți, 6 aprilie, multe persoane au manifestat în Italia pentru redeschiderea activităților comerciale. Sute de magazine și restaurante au redeschis în semn de protest, dar fără a servi clienții. „Vom rămâne cu toții pe stradă, ceea ce ne dă statul acum nu ne ajunge nici să ne plătim datoriile. Gata cu închiderile forțate!”, a transmis un comerciant din Milano.

Distribuie acest articol