O româncă din Italia își îndeamnă conaționalii: „Demonstrați că existați și în viața reală, fiți activi în societatea în care trăiți”

Slaba participare a românilor din Italia la viața socială, culturală și politică a societății italiene, a fost notată în mai multe rânduri atât de asociațiile și organizațiile românești din peninsulă cât și de admnistrațiile locale italiene. Cu excepția câtorva asociații românești, poate prea puține, care întreprind acțiuni în care solidarizează cu evenimentele dedicate străinilor din Italia, românii preferă de cele mai multe ori să rămână indiferenți la chemările care le sunt dedicate, cu toate că reprezintă cea mai mare comunitate de străini din această țară.

O româncă din Florența, Petra Iosub, atrăgea atenția asupra acestui aspect și scria luni, 4 februarie, pe o rețea de socializare un îndemn dedicat conaționalilor săi din Italia:

«Când spunem că suntem exploatați, că nu avem drepturi, că suntem umiliți, gândiți-vă că nimic nu poate fi schimbat fără a fi informați, fără a participa la acțiuni și evenimente care ne sunt destinate. Nu este suficient să publicați pe Facebook ca să vi se rezolve anumite probleme în cadrul comunității și al societății din care faceți parte.

Demonstrați că existați și în viața reală! Participați la acțiuni, fiți activi în societatea în care trăiți! Nimeni nu ne va aduce drepturile pe tavă dacă stăm închiși în casă sau hoinărim duminica pe străzi, prin magazine sau parcuri. Trebuie să fim vizibili, să ne facem văzuți și auziți, să arătăm că și noi existăm și nu doar în statistici. Iar asta nu se poate realiza decât dacă ieșim puțin din carapacea indiferenței, a nepăsării și a preconcepțiilor.

Ieri, duminică, 3 februarie, 22 de comunități religioase s-au unit la Florența într- un mesaj de pace, de solidaritate, în manifestarea dorinței de a construi împreună.
Comunitatea românească a fost? Cu excepția a câtorva doamne, a părintelui Coman și a părintelui Sician, nu am văzut prea mulți, chiar invizibili aș spune, cu toate că suntem una dintre cele mai numeroase comunități de străini din zonă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Unde suntem noi, românii, când sunt astfel de evenimente? De ce nu participăm? Primăriile, organele administrative în general, sunt deschise oricărei inițiative ale comunităților conlocuitoare. Noi nu profităm, nu ne facem nici văzuți, nici auziți, nu acționăm, mai așteptăm încă să ne pice pară mălăiață…»

Florența, „Comunità in cammino”. Foto: Petra Iosub
Florența, „Comunità in cammino”. Foto: Petra Iosub