O româncă din Italia a născut acasă un copil mort. Patru medici trimiși în judecată pentru omor din culpă

Patru medici italieni au fost trimiși în judecată după finalizarea anchetei în cazul unei mame de naționalitate română, rezidentă la Nardò, în provincia Lecce (Puglia), care a născut acasă un copil mort după ce medicii au asigurat-o că totul este în regulă și că sarcina nu ajunsese încă la termen.

Medicii vor fi judecați sub acuzația de omor din culpă, informează La Gazzetta del Mezzogiorno. Viața bebelușului ar fi putut fi salvată probabil, dacă mama ar fi fost internată în spital.

În dimineața zilei de 13 februarie 2017, în jurul orei 4:00, conaționala noastră, în vârstă atunci de 37 de ani, a fost nevoită să nască de una singură, în propria locuință, aducând pe lume un copil decedat. Asta după ce medicii i-au spus că nu sosise timpul să nască.

În săptămâna dinaintea nașterii, românca fusese la trei controale, efectuate la spitalul Santa Caterina Novella din localitatea Galatina, ultimul având loc numai cu două zile înainte de a i se declanșa nașterea.

La spital medicii i-au spus femeii că totul este în regulă și că nașterea ar trebui să aibă loc în jurul zilei de 20 februarie, când s-ar fi împlinit nouă luni de sarcină, motiv pentru care femeia a stat liniștită acasă, în timp ce soțul a plecat din localitate în interes de serviciu, convins că soția este în siguranță. La nici 48 de ore de la ultima consultație, însă, avea să aibă loc tragedia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Contracțiile au început în timpul nopții și românca a cerut ajutor la o vecină care a sunat la 118. Până la sosirea personalului sanitar, românca a născut. Din nefericire, copilul nu a supraviețuit nașterii.

Inițial, au fost anchetați șapte medici de la spitalul din Galatina 

Pe parcursul anchetei, procurorul adjunct Stefania Mininni a dispus dobândirea documentației medicale de la spitalul Galatina pentru a verifica dacă ultimele controale făcute de medici femeii românce au fost efectuate conform reglementărilor sanitare.

Părinții copilului decedat și vecina care a ajutat-o pe mamă au fost audiați în calitate de martori, iar la finalul ședinței preliminare judecătorul Angelo Zizzari, de la Tribunalul din Lecce, a dispus achitarea a trei medici (asistați de avocații Giuseppe Bonsegna, David Dell’Atti și Michele Torsello) și punerea sub acuzare a altor patru (apărați de Ester Nemola, David Dell’Atti și Daniela Bove).

Cei patru vor fi judecați sub acuzația de omor din culpă.