Româncă din Italia obligată de angajatori să doarmă într-un garaj fără ferestre pe o canapea așezată pe lăzile cu cartofi

Doi soți italieni din localitatea Cellole, situată în provincia Caserta din Campania, au fost condamnați recent la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru că au exploatat prin muncă în sectorul agricol o femeie de naționalitate română.

Potrivit publicației locale Caserta News,  victima a lucrat pentru cei doi soți – M.D.C. și V.L. inițialele lor – în anul 2014, la o fermă agricolă din localitatea menționată mai sus.

În vârstă de 51 de ani, conaționalei noastre i-a fost promis inițial un loc de muncă cu cazare și mâncare garantate, dar odată ajunsă la ferma celor doi soți, a fost cazată într-un garaj fără ferestre, unde nu avea apă și nici alte servicii igienice.

Femeia era nevoită de asemenea să-și facă nevoile în câmp și să se spele la o fântănă aflată în exteriorul garajului. Mai mult, lucrătoarei i s-a oferit ca pat doar o saltea pe care o așeza pe lăzile cu cartofi, pentru a nu o pune direct pe pământ.

În ceea ce privește programul de lucru și salariul, românca noastră lucra pe câmp timp de 19 ore în fiecare zi, fiind plătită numai 5 euro la oră. Cu toate acestea, nici acei 5 euro nu-i primea cu regularitate, iar ea era nevoită astfel să cerșească bani la biserică sau să ia mâncare pe datorie de la magazine.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cei doi soți italieni o obligau totodată să le facă și curățenie în casă, după o zi de muncă pe câmpurile agricole, acest serviciu nefiindu-i retribuit româncei sub nicio formă.

Pe lângă pedeapsa cu suspendare primită de soții italieni, aceștia vor fi obligați să-i plătească și o despăgubire, care va fi stabilită printr-o altă sentință.

Prin această sentință recentă totuși, avocații Gianluca Giordano și Pierluigi Mercorio au reușit să obțină pentru lucrătoarea română plata imediată a unei sume în valoare de 3.000 de euro, informează publicația italiană.

Anchetatorii au mai constatat și alte infracțiuni comise de angajatori în dauna româncei, precum vătămare corporală și violență privată, dar au fost prescrise din cauză că femeia nu a depus plângere la timp.