O româncă din Italia a riscat să ajungă la închisoare pentru neplata pensiei alimentare

O femeie din Botoșani, care locuiește în Italia de circa 14 ani, a fost la un pas de a petrece 6 luni în închisoare după ce fostul ei soț a dat-o în judecată pentru neplata pensiei alimentare.

Povestea femeii, cu inițialele L.G., este relatată de ziarul Monitorul de Botoșani și începe în anul 2003, când aceasta s-a căsătorit și a adus pe lume un copil.

În anul 2011, însă, cei doi au divorțat, iar copilul lor a rămas în grija tatălui, deoarece mama era stabilită în Italia încă din 2008 și s-a întors în țară numai pentru procesul de divorț.

În urma divorțului, L.G. a fost obligată de judecători să plătească o pensie lunară copilului, iar pentru o perioadă aceasta a plătit 1.200 de euro, apoi a mai trimis bani doar în mod sporadic.

Ea, între timp, și-a refăcut viața în Italia și a mai adus pe lume un copil, iar serviciul pe care-l avea nu-i aducea prea mulți bani, acesta fiind motivul pentru care nu a mai avut posibilitatea de a plăti în continuare pensia alimentară.Fostul soț a depus astfel o plângere împotriva ei, pentru că nu și-a respectat obligațiile familiare, iar Parchetul a deschis o anchetă penală.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Polițiștii au contactat-o pe mama minorului aflată în Italia prin telefon, i-au explicat situația, dar femeia a declarat că nu știe când va putea reveni în țară pentru a clarifica totul.

L.G. a fost trimisă în judecată între timp, însă, și a primit astfel o condamnare la 6 luni de închisoare cu executare, pe motiv că nu a achitat pensia alimentară pentru copil. Sentința a fost emisă de tribunal în luna septembrie 2018 iar ea, nefiind la cunoștiință de aceasta, nu a putut formula apel, hotărârea rămânând astfel definitivă.

Mai mult, judecătorii au emis și un mandat de arestare pe numele româncei din Italia, dar acesta era valabil doar pe teritoriul României, deoarece mandatele europene și internaționale pot fi emise numai dacă pedeapsa este mai mare de un an. Cu toate acestea, dacă femeia s-ar fi întors în țară între timp, ar fi fost pusă imediat sub arest.

Din fericire, în anul 2019 L.G. a aflat despre condamnare și a deschis o acțiune la Judecătoria Botoșani, cu ajutorul unui avocat, prin intermediul căruia a solicitat redeschiderea dosarului penal la judecarea în lipsă.

Avocatul femeii a evidențiat astfel o serie de erori juridice în procesul împotriva mamei precum faptul că nu a fost citată la domiciliul din Italia și că plângerea împotriva ei nu a fost depusă în termenul legal, iar judecătorii au fost nevoiți să-i dea astfel câștig de cauză.

Condamnarea a fost anulată așadar, în urmă cu două zile, pe 23 martie 2022, la această anulare contribuind și fiul femeii care a depus o cerere în instanță prin care afirma că renunța acțiunea deschisă de tată în numele său.

Românca din Italia a scăpat astfel de închisoare și se va putea întoarce în România fără a risca să fie trimisă la închisoare, mai precizează sursa citată.

Distribuie acest articol