O româncă din Italia se trezește în fiecare zi la ora 4 pentru a oferi micul dejun personalului medical de la Urgențe

Italia e în carantină, cetățenii sunt obligați să rămână în case, iar în acest timp spitalele sunt pline de oameni bolnavi. Instituțiile sanitare au devenit adevărate redute unde eroii sunt ei, cei din prima linie, medici și asistenți care lucrează în mod extenuant pentru a-i salva și trata pe cei infectați cu noul tip de coronavirus.

În afara lor, lucrătorii din supermarketuri, farmacii, șoferii care transportă produse alimentare, toți sunt la datorie pentru a furniza populației necesarul supraviețuirii acestei perioade de criză. S-au închis școlile, muzeele, sălile de sport, barurile și restaurantele.

Este însă cineva, o femeie română din Bologna care, deși a fost nevoită să închidă barul-pasticerie pe care îl deține, se trezește înainte să se lumineze de ziuă și se pune în fața cuptorului la preparat cornuri, biscuiți și alte bunătăți. Nu, nu pentru ea și nu pentru a le vinde, ci pentru a le dărui medicilor și asistenților de la Spitalul Sant’Orsola.

Maria Blaj, de la „Bar Pasticceria Bistrot Rapid” de pe via Mazzini, în urma măsurilor impuse de guvernul italian a trebuit să își suspende activitatea și să trimită salariații acasă. Ea însă nu poate sta nepăsătoare, înțelege prin ce trece acum personalul medical din întreaga Italie și a decis în funcție de natura activității sale să îi ajute cum poate pe lucrătorii respectivi.

„De când am închis continui să vin zilnic la patiserie și să pregătesc micul dejun pentru persoanele care lucrează la secția de Urgență de la Spitalul Sant’Orsola”, mărturisește Maria pentru BolognaToday – cu toate că activitatea este închisă publicului și angajații mei sunt toți acasă”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru a face acest serviciu, Maria Blaj se trezește cât mai devreme cu putință: „Mă ridic din pat în fiecare dimineață la ora 4:00 și o fac pentru ei, medici, asistenți și oricine are nevoie, deoarece cred că este minimul pe care îl pot face în situația grea în care suntem cu toții. Consider aceste persoane extraordinare (medicii și sisitenții sanitari – n.r.), minunate și au nevoie de sprijinul nostru, al tuturor. Le voi pregăti micul dejun atât timp cât pot, până când voi avea materiile prime pentru a face acest lucru”, a spus Maria Blaj.

Maria Blaj. Foto: pagina de Facebook „Bar Pasticceria Bistrot RAPID”

Românca subliniază că lucrează respectând absolut toate măsurile de igienă și prevenție impuse de guvernul italian în lupta de combatere a noului coronavirus: „Este bine să subliniez că tot ceea ce trimit respectă regulile igienico-sanitare. Am făcut totul de comun acord cu managerul secției de Urgență pe care l-am contactat imediat ce a început această criză. Ofer aproximativ 50 de mic-dejunuri pe zi, pentru toate cele trei schimburi. Produsele sunt livrate printr-un membru al asociației Fanep. Eu stau la bar până pe la ora 8:00, apoi închid totul și plec acasă.”

Maria a lansat și un apel către toate persoanele care pot ajuta cu ceva, să nu stea cu mâinile în sân: „Invit toți colegii care au o activitate, dacă nu au făcut-o încă, să facă ceva similar. Cu toții avem materii prime la sediul nostru, iar în loc să așteptăm să expire le putem folosi pentru cei din spitale sau pentru alții care au nevoie. Voi continua atâta timp cât voi avea putere și nu pot face altceva decât să mulțumesc tuturor celor care lucrează în unitățile spitalicești. Suntem alături de voi!”