Româncă din Italia stropită cu benzină de fostul iubit și amenințată cu moartea. Condamnat la peste 13 ani de închisoare

Acuzat de tentativă de omor premeditat, Dasmin Tairi, un bărbat de naționalitate macedoneană în vârstă de 44 de ani, a fost condamnat marți, 4 ianuarie 2022, de judecătorul Tribunalului din L’Aquila (Abruzzo) la o pedeapsă de 13 ani și patru luni de închisoare. Condamnarea vine după ce bărbatul a vrut să-i dea foc fostei partenere, o femeie de naționalitate română, în vârstă de 43 de ani și de profesie inginer de mediu.

„Nu te așteptai… nu vezi ce vreau să fac? Trebuie să mori cu mine… ori ești a mea, ori nu ești a nimănui… du-te și sună-ți fiica și ia-ți la revedere!”

„Nu o face… te rog nu o face!”

„Puteai să te gândești la asta, o să-ți dau foc!”

Un dialog halucinant între bărbatul gelos și fosta lui parteneră, purtat în câteva minute parcă interminabile, deoarece îmbrăcămintea româncei era înmuiată complet în benzină, gata să devină o torță umană. „Nu ai timp”, i-a spus bărbatul, referindu-se la încercarea femeii de a-i avertiza telefonic pe carabinieri. De frică, aceasta a trebuit să se agațe pur și simplu de agresor, înainte ca un vecin să reușească să-i deschidă poarta și să o lase să intre in interiorul clădirii din apropiere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Evenimentul s-a întâmplat în dimineața zilei de 21 iulie a anului trecut. Bărbatul, rezident în cătunul L’Aquila din Tempera, nu a fost deloc resemnat la finalul relației lor, decis de femeie. Așa că a așteptat ca fosta parteneră să coboare din locuința sa, situată în Viale delle Croce Rossa din L’Aquila și, în timp ce aceasta se îndrepta către locul de muncă, a atacat-o și apoi a stropit-o cu un litru de benzină, încercând ulterior să-i dea foc cu o brichetă. Doar intervenția providențială și promptă a doi vecini, alertați de țipetele româncei noastre, a evitat ce era mai rău.

Agresorul a fost arestat de carabinieri și închis în penitenciarul din Rieti chiar a doua zi, pe 22 iulie 2021. Parchetul, în lumina unor probe importante găsite atât în declarațiile salvatorilor, cât și în imaginile de supraveghere video ale unei camere amplasate în apropiere, a dispus procesul rapid împotriva inculpatului, acuzat de tentativă de omor premeditat, cu circumstanțe agravante. Inculpatul a solicitat, la rândul său, scurtarea procesului, cu scopul de a reduce pedeapsa. Învinuitul, care a justificat gestul său ca pe o glumă, a fost acuzat și de hărțuire.

El a fost condamnat de judecătorul Marco Billi la 13 ani și 4 luni de închisoare. Cu 10 luni mai mult decât a cerut procurorul Fabio Picuti, care solicitase instanței o pedeapsă la 12 ani și jumătate de închisoare.

Apărarea va face apel. Judecătorul a stabilit că despăgubirile pentru daune vor fi plătite separat, în instanța civilă. Bărbatul a fost apărat de avocatul Massimo Costantini, în timp ce femeia, constituită ca parte civilă, a fost apărată de avocata Maria Teresa Di Rocco.