O româncă din Italia a vrut să doneze 5.000 de euro pentru spitalele italiene

Floarea Abrudan, alintată Ika de toți prietenii și colegii din Verona, oraș în care locuiește de câțiva ani buni, a apărut astăzi, 12 mai, în centrul atenției în presa locală după ce a vrut să doneze suma de 5.000 de euro unei inițiative menite să ajute spitalele italiene din zonă. Asta în ciuda faptului că, momentan, Ika se află în șomaj tehnic din cauza pandemiei de coronavirus.

Femeia română lucrează ca barmaniță la Aquardens, un centru SPA din localitatea Pescantina, lângă Verona, dar criza de sănătate care a afectat Italia și întreaga lume a dus la închiderea temporară a centrului, iar Ika a intrat astfel în șomaj tehnic. Asta nu a descurajat-o însă să fie solidară cu italienii și țara care a adoptat-o și când a aflat că firma la care lucrează a dat startul unui proiect prin care vrea să ajute spitalele din zonă să iasă cu bine din această criză, a decis să doneze și ea 5.000 de euro în cadrul acestei inițiative.

Floarea Abrudan. Foto: TG Verona

Flavio Zuliani, administratorul firmei, a refuzat însă donația, scrie presa locală, dar Ika nu s-a dat bătută și a cumpărat mai multe bilete vândute în cadrul proiectului pentru a se asigura că va contribui și ea la această inițiativă, impresionând astfel foarte multă lume.

„Nu-nțeleg de ce vă mirați?!”, le-a spus românca noastră jurnaliștilor italieni. „După tot ce a făcut Italia pentru mine, este minimul pe care-l pot face și eu pentru a o răsplăti.”

În România, Floarea Abrudan a lucrat într-un depozit de încălțăminte pentru o firmă italiană, iar devotamentul și eficiența cu care și-a desfășurat munca acolo a dus la crearea unei relații de prietenie între ea și patroni. O vacanță petrecută în regiunea Marche din Italia la începutul anilor 2000 a făcut-o să se îndrăgostească de Italia, iar apoi, ajutată chiar de patronii pentru care lucra în România, a decis să ia drumul străinătății pe termen îndelungat. A ajuns astfel la Verona, unde foștii patroni italieni din România i-au găsit un loc de muncă pe post de bonă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Era prima dată când plecam din România și pentru mine Italia a fost ca un Paradis. Angajatorii mei m-au ajutat să ajung aici legal, ca babysitter pe timp de vară, iar apoi am rămas aici pentru a lucra ca menajeră, făcând curățenie în case și diferite treburi pentru familiile din Verona. Italia m-a primit cu dragoste și eu i-am răspuns la fel imediat. M-am simțit ca parte din familie și eu sunt recunoscătoare pentru asta”, a povestit Ika citată de TG Verona.

„Am un fiu care are 18 ani, are un bar în România și e bine. Aici am cunoscut iubirea, în urmă cu 12 ani ni s-a făcut cunoștință și a fost dragoste la prima vedere. După câțiva ani de concubinaj, ne-am căsătorit și suntem foarte fericiți”, a mai povestit românca.

În 2016 a fost angajată la Aquardens, un binecunoscut centrul termal din provincia Verona, unde a început să lucreze mai întâi la spălat vase, apoi ca barmaniță.

„Am lucrat în probă câteva luni și îmi plăcea atât de mult munca asta că mă opream tot mai mult peste orar. M-au felicitat de multe ori, dar pentru mine e normal. Aquardens are o echipă de oameni foarte bine aleasă și pentru mine a devenit ca o familie. Iar membrii unei familii se ajută între ei”, a ținut să mai precizeze conaționala noastră.

„Povestea Ikăi este emoționantă și este o poveste care face bine inimii și sănătății Italiei. Bineînțeles că nu putem accepta donația pe care vrea să o facă, dar este corect ca persoane ca ea să devină simbol al solidarității. Exemplul ei depășește cu mult ceea ce am învățat în această perioadă de la Europa, sentimentul Ikăi de unitate este sincer și oferă un entuziasm de care Italia, care nu se dă bătută, are nevoie acum. Reprezintă muncitorii care, în acest moment teribil de criză economică, iubesc firma și locul de muncă, iar acesta este semnul unei țări care vrea să repornească. Mulțumesc, Ika, de la tine avem multe de învățat, gestul tău ne dă putere”, a declarat pentru presa locală administratorul delegat al firmei Aquardens.

@rotalianul