Româncă din străinătate îngrozită de ceea ce vede într-un spital din România: „Legat de pat, sedat, cu răni la mâini și picioare”

Un reportaj publicat în ziarul Libertatea de către Elena Stancu și fotoreporterul Cosmin Bumbuț de la inițiativa teleleu.eu, prezintă experiența unei românce plecată de 8 ani în străinătate, dar care s-a întors în România, în vizită la unchiul său aflat în spital în urma unui infarct suferit de curând și a rămas nu numai dezamăgită de ceea ce a văzut, ci îngrozită de modul în care sunt tratați pacienții vârstnici în spitalele din România.

Conaționala noastră se numește Andreea Dragomir și locuiește în cartierul El Carmel din Barcelona, Spania. La numai 30 de ani, Andreea are apartamentul său cumpărat acolo, ceea ce este un lucru greu de realizat chiar și pentru cei din Barcelona, relatează autorii reportajului.

Andreea Dragomir din Spania. Foto: Cosmin Bumbuț / teleleu.eu

Tânăra româncă a ajuns în Spania în urmă cu 8 ani, când studia la Universitatea de Arte din București și a plecat la Barcelona pentru un master în design editorial. Inițial avea de gând să se întoarcă în România după numai un an, însă modul în care se trăiește în Spania i-a plăcut și nu s-a mai întors nici astăzi, decât în vizită.

Mama Andreei se află și ea în străinătate, dar în Italia, unde predă limba română de mai bine de 10 ani, în timp ce în România au mai rămas doar tatăl și un unchi care are 87 de ani și trăiește singur, după ce soția sa a murit în urmă cu numai un an, mai scriu autorii.

Pe 8 ianuarie, unchiul Andreei a făcut un infarct pe stradă și a fost dus astfel cu ambulanța la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța, rămânând internat acolo până în luna februarie, când Andreea a decis să meargă să-l viziteze. Starea în care tânăra l-a găsit pe unchiul său la spital a îngrozit-o.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Legat de pat, sedat, cu răni la mâini și picioare”, spune Andreea, care mai menționează că nu era singurul care se afla în această stare, în același salon găsind și alți bătrâni legați și sedați. Niciunul dintre acești pacienți vârstnici nu era îmbrăcat, erau ținuți doar în scutece Pampers și erau acoperiți cu pături, în timp ce mâinile și picioarele le erau legate cu benzi albe.

Imagini făcute de Andreea în spital. Sursa foto: teleleu.eu

„Avea niște răni de nu îți închipui și ăia nu aveau nici dezinfectant, cremă cicatrizantă, nimic. Ca să nu zic ce iritație avea la fund, de la pampers neschimbat, ca nici de-alea nu aveau. Mi-au zis că așa trebuie, că nu au personal să-l însoțească la baie și că le e frică să nu-și spargă capul sau să-și rupă ceva. Era așa sedat într-o seară când am fost, că încerca să vorbească și nici nu reușea să miște limba. Cum naiba să nu înnebunești stând o lună așa cu ochii pe pereți, nu știu”, povestește Andreea pentru sursa citată.

De frică să nu fie tratat rău unchiul său, Andreea nu le-a reproșat nimic angajaților spitalului, în schimb spune că „tare șocată am fost de ce am găsit acolo. Am stat într-un plâns continuu, a fost îngrozitor. Și asistente care îmi ziceau că îmi fac favoarea să cumpere una-alta de la farmacia spitalului, că eu dacă ieșeam nu mai reușeam să intru; nici nu cumpărau câte ziceau, nici nu încercau măcar să îmi dea restul – li se cuvinea lor”, mai spune tânăra.

Unchiul Andreei a fost mutat la un cămin de bătrâni, între timp și nici până acum nu i s-au vindecat rănile cu care a ieșit din spital, iar Andreea bănuiește că nici mâncare nu-i dădeau în spital cum trebuie fiindcă, odată ajuns la cămin, s-au speriat cei de acolo cât de mult  mănâncă.

„Nu știu, dar în România numai bolnav să nu ajungi și în niciun caz în spital. Nu doar că nu m-aș mai întoarce niciodată, dar aș lua pe toată lumea dragă de acolo”, încheie tânăra română cu amărăciune.

Citește articolul integral cu imaginile din spital și mai multe detalii despre viața Andreei Dragomir pe Teleleu.eu.