O româncă grav bolnavă din Italia a dat naștere unui copil cu prețul vieții sale

Grăbită să vină mai devreme în această lume, micuța Fatima s-a născut miercuri, 15 decembrie, la spitalul Belcolle din Viterbo (Lazio). Ea nu este o fetiță ca oricare, ci una specială. Atât de mult a fost dorită de mămica ei, încât cea care i-a dat naștere și-a riscat viața pentru a o aduce pe lume, relatează Tuscia Web.

Și nu-i nimic exagerat când spunem asta. Este vorba de o tânără de naționalitate română, în vârstă de 24 de ani, grav bolnavă din cauza efectelor unei meningite care n-ar fi fost tratată la timp și care, vara trecută, a primit de la instanţă undă verde pentru finalizarea sarcinii, după ce medicii, de dragul ei, au sfătuit-o inițial să avorteze.

Deși în timpul şedinţei în care ar fi trebuit să-și dea doar acordul formal pentru intervenția ce presupunea avortul, tânăra româncă i-a convins ulterior atât pe medici, cât și pe magistraţi, că acel copil trebuie să se nască, rostind clar doar trei cuvinte „eu îl doresc”, în ciuda gravei patologii care o afectează și care nu-i permit să vorbească inteligibil în cea mai mare parte a timpului.

Între timp, în pântecele ei creştea un prunc, o fetiţă, pe care părinţii au decis să o cheme Fatima. Un nume cum nu se putea mai bun pentru acest miracol, dat fiind că în Fatima, localitate celebră din Portugalia, Sfânta Fecioara Maria s-a arătat de mai multe ori câtorva copii, în intervalul 13 mai – 13 octombrie 1917.

Conform celor nouă luni ale unei sarcini obișnuite, copilul trebuia să vină pe lume la sfârşitul lui ianuarie, dar bebelușul nu a ținut cont de termen. Astfel, Fatima s-a născut cu aproximativ o lună mai devreme, în urma unei operaţii de cezariană – la care tânăra mămică de 24 de ani, a cărei stare s-ar fi înrăutăţit şi mai mult – a fost supusă pe 15 decembrie la o anestezie totală.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În dimineața zilei de joi, 16 decembrie, când s-a trezit din anestezie, tânăra româncă, venită în Italia de vreo zece ani, a aflat că fetiţa ei a cântărit la naștere aproximativ un kilogram şi jumătate și acum este pe mâini bune. Fatima a fost încredinţată îngrijirii lucrătorilor sanitari, întrucât s-a născut prematur dar este perfect sănătoasă și are o mamă care şi-a riscat viaţa pentru a continua sarcina şi a o naşte, în ciuda tuturor circumstanțelor.

Toți cei care o cunosc pe proaspăta mămică spun că este o persoană specială, capabilă să transmită empatie şi bunăstare celor care o văd, în ciuda stării sale precare de sănătate. Povestea ei incredibilă a fost dezvăluită la începutul lunii septembrie de către avocatul Luigi Mancini, cel care o ajută pe tânăra mămică în plângerea ei împotriva ASL (autoritatea locală de sănătate), instituție căreia, afectată de două ori de meningită, românca i-a cerut despăgubiri pentru că ar fi fost tratată prea târziu.

„Copilul se numeşte Fatima şi este sănătoasă. Din păcate, nu putem spune acelaşi lucru despre mama ei,” a spus avocatul, care a anunțat naşterea Fatimei. „Fiind născută prematur, are nevoie de o îngrijire corespunzătoare, dar este bine. Starea mamei, care este epuizată la sfârşitul sarcinii, este mai îngrijorătoare. Mamă și fiică, nu putem decât să le urăm amândurora, dar şi tatălui, mult bine,” continuă Mancini.

„Clienta mea este îngrozitor de bolnavă, este sfâşiată de durere, nici nu se mai poate ridica în picioare – a explicat avocatul Mancini în urmă cu trei luni – dar are o bucurie incredibilă de a trăi şi un zâmbet care nu are egal şi este cu adevărat contagios atât de mult, încât s-a răspândit zvonul şi oamenii merg să o vadă de parcă ar fi Maica Domnului, pentru zâmbetul ei bun pentru cei care îl văd. Sunt ateu, dar este cu adevărat ceva excepţional la această fată.”

Deşi s-a chinuit mereu să vorbească, să se mişte, chiar să meargă singură la baie, tânăra, care este căsătorită, a rămas însărcinată cu soţul ei. „La descoperirea sarcinii, toţi medicii ne-au spus că este necesar să se supună unui avort. Nu pentru copil, ci pentru condiţiile de sănătate în care se afla mama, care deja se chinuia să se hrănească singură. Ea a fost hrănită cu picături, aşa că acest copil, în timpul sarcinii, ar fi ajuns să-i fărâme toate oasele, luându-i toate substanţele necesare pentru a creşte,” îşi aminteşte avocatul.

„Întrucât clienta mea se afla deja sub administraţia de sprijin a soţului ei, am făcut apel la judecătorul tutelar să înlăture acest ultim obstacol în calea avortului, deoarece nu a putut să-şi exprime o voinţă clară.” Audierea a avut loc în cursul verii. „Ne-am prezentat în faţa judecătorului Federico Bonato, care l-a sunat şi pe preşedintele Eugenio Turco, au fost toţi medicii,” spune avocatul, încă neîncrezător în evoluţia surprinzătoare a poveştii.

Ceea ce pe hârtie ar fi trebuit să fie puţin mai mult decât un pas formal pentru a obţine undă verde pentru o simplă întrerupere de sarcină, s-a transformat într-un fel de „miracol.”

Doar trei cuvinte: „eu îl doresc.” În faţa medicilor şi magistraţilor, tânăra mămică, cu multă tandreţe, a început să-şi mângâie burta şi filmele ecografiilor, apoi a spus cele trei cuvinte magice.

„Nici acum nu se ştie cum a reuşit să o spună, mișcându-i atât pe medici, cât şi pe magistraţi şi pe noi toţi care am fost prezenţi. Ne-a dezarmat, totul s-a oprit şi ea a putut să-și continue sarcina.

A fost un lucru incredibil, cei care cunosc cazul se întreabă cum a reuşit să vorbească în acel moment,” completează Mancini, pentru a conchide: „Era foarte, foarte fericită că aşteaptă un copil. Când a înţeles de ce se află acolo, şi-a exprimat o bucurie şi un entuziasm că până şi medicii prezenţi au spus că dacă a trăit sarcina cu atâta entuziasm, nu i-ar putea face decât bine.”

Distribuie acest articol