Româncă înșelată de un „prinț” pe internet cu peste 500.000 de euro. Autoritățile nu pot face nimic

O româncă din Sibiu a fost înșelată cu suma de peste 500.000 de euro, în urma unei fraude online orchestrată prin metoda cunoscută sub numele de „scrisoarea nigeriană”.

Această înșelătorie face parte dintr-o serie de fraude din ce în ce mai sofisticate, care iau amploare pe teritoriul României.

În județul Sibiu, statisticile Inspectoratului de Poliție indică o creștere cu 25% în 2023, față de anul anterior, a infracțiunilor de acest gen, menționează Turnul Sfatului.

Tehnica înșelătoriei implică inițial mici investiții din partea victimelor, în general femei, care ulterior sunt convinse să vireze sume considerabil mai mari, cu promisiunea unor câștiguri substanțiale.

Femeile sunt contactate prin intermediul aplicațiilor Messenger sau WhatsApp, unde li se propun diferite scheme de investiții rapid profitabile.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După efectuarea unor plăți inițiale modeste, victimele sunt încurajate să investească sume mai mari și li se spune că, pentru a accesa câștigurile promise, trebuie să plătească anumite „impozite” în avans:

„Unei persoane i se spune că poate investi într-o schemă rapidă de finanțare, în urma căreia, după ce trimit câteva sute de euro, câștigă uneori chiar și 1.000 de euro. Banii aceștia sunt virați victimelor în cont, pentru a li se câștiga încrederea.

Mai apoi, victimele sunt din nou contactate – de multe ori prin discuții pe WhatsApp – pentru a li se propune continuarea colaborării” , este descriere unor fraude care au ajuns în fața avocaților sibieni în ultima perioadă.

„După ce victimele virează și peste 10.000 de euro în astfel de «investiții», acestea sunt înștiințate că pentru a li se plăti câștigul trebuie plătite niște impozite înainte.

Impozite calculate la alte 2.000 – 3.000 de euro de către autorii fraudelor care încredințează victimele că acești bani, laolaltă cu câștigul lor integral, le vor fi virate în conturi în câteva zile”.

Numai că, după câteva zile, la numărul de WhatsApp prin care au ținut legătura nu mai răspunde nimeni.

După efectuarea acestor plăți suplimentare, comunicarea cu escrocii se întrerupe brusc, femeile rămânând fără banii investiți și fără câștigul promis.

În cazul de față, femeia din Sibiu a pierdut peste 500.000 de euro, după ce a fost contactată de un „prinț” nigerian.

Autoritățile nu prea reușesc să rezolve astfel de dosare din cauză că nu au specialiștii necesari care să îi ajute în domeniul IT:

„Este necesară angajarea unor specialiști. Pe noi, ca specialiști în drept, ne depășește”, recunoaște Bogdan Nicolae Dancu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

„Este vorba de dosare care să necesite o cooperare internațională. Cei care produc astfel de fraude nu sunt localnici să îi găsim în România, ne e foarte greu să derulăm cercetări, în Nigeria cu atât mai puțin”, a mai spus Bogdan Nicolae Dancu, întrebat de cazul fraudei de peste jumătate de milion de euro.

Distribuie acest articol