Româncă întoarsă definitiv în țară după 23 de ani: „Sistemul sanitar italian m-a abandonat!”

După 23 de ani de viață în Italia, Camelia Morda Baciu, o scriitoare româncă cu o carieră literară de succes, a ales să se întoarcă în România, aducând cu ea nu doar experiențe și emoții, ci și o nouă viziune asupra vieții.

Într-o postare emoționantă publicată pe Facebook, ea a împărtășit reflecțiile sale asupra repatrierii, adaptării și identității.

„Anul repatrierii a fost pentru mine un moment de cotitură. După aproape un sfert de secol în Italia, mi-am regăsit rădăcinile acasă,” a mărturisit Camelia.

Această revenire semnificativă la casa părintească în mai 2023 a marcat un nou capitol în viața ei, unul în care se reconectează cu trecutul și prezentul său în România.

Reflectând asupra vieții sale în Italia, Camelia a împărtășit atât momentele frumoase, cât și provocările întâmpinate:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Mi s-a spus: Ai lăsat tu traiul bun de acolo și ai venit la nebunia de aici! Nu prea mai e bun traiul pe niciunde, cu tot ceea ce se întâmplă în ultimii ani la nivel mondial: pandemie, războaie, scumpiri, mafie etc.”

Unul dintre motivele principale ale repatrierii sale a fost dezamăgirea față de sistemul sanitar italian:

„Da, dar sistemul de sănătate este mult mai bun în străinătate. Păi, asta a fost scânteia care a aprins dorința de repatriere, când sistemul sanitar italian m-a abandonat și mi-am salvat viața apelând la un privat, deci tot cu bani din buzunarul meu.”

În ciuda dificultăților de adaptare, Camelia rămâne optimistă cu privire la viitorul în România:

„Da, sunt lucruri în România care nu funcționează bine, dar s-au făcut progrese în toate domeniile. Sunt optimistă pentru viitor.”

Nostalgia după Italia persistă, însă ea este fermă în decizia sa: „Nu regret alegerea făcută. Cel puțin știu că nu voi avea remușcări mai târziu, că mi-am abandonat părinții atunci când aveau nevoie de mine.”

Camelia oferă sfaturi prețioase celor care se gândesc să se repatrieze, subliniind importanța adaptării și aprecierii frumuseților României:

„Să nu vă întoarceți cu fițe că aici nu găsiți mozzarella di bufala ca în Campagna, pizza ca la Napoli, paella ca în Spania sau alte mâncăruri specifice țării de unde veniți.”

În încheiere, ea reflectă asupra fericirii și a sensului de a fi acasă:

Dacă mă întrebați dacă sunt fericită acasă, vă răspund cu ceea ce mi-a spus un prieten: Fericirea nu e continuă, e o stare de moment.

Fluturele se bucură de ea doar o zi, pentru că doar atât durează viața lui. Viața noastră e mai lungă.”

Prin povestea și gândurile sale, Camelia Morda Baciu oferă o perspectivă profundă și personală asupra experienței repatrierii, încurajând pe toți să facă alegeri înțelepte și să trăiască fără regrete.