O româncă medic stomatolog stabilită în Italia de 27 de ani, s-a întors în România pentru a trata copiii pe cheltuiala proprie

Mihaela Agache, o româncă din Galaţi, stabilită de 27 de ani în Italia, s-a întors în România pentru a trata copiii pe cheltuiala proprie. Ea face parte dintr-o echipă de medici stomatologi italieni care au mers în România în cadrul unei acțiuni umanitare și au tratat gratuit, aproape 700 de copii orfani din centrele de plasament aflate în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Caravana itinerantă „Overland for Smile – Zâmbet de copil” este prezentă în România din anul 2006, iar în această vară a poposit în Prahova, mai exact la Câmpina, în curtea Centrului de Plasament Voila.

Mihaela Agache. Sursa foto: Diana Frîncu

„Sunt de 27 de ani în Italia şi am venit în această misiune prima dată în 2009 şi mi-a plăcut şi pentru că mă întorceam în ţara mea, dar şi pentru situaţia copiilor pe care am găsit-o aici”, povestește Mihaela.

„M-am întors în caravană acum trei ani şi am găsit copii de 15-16 ani fără dinţi. Am decis să vin pentru că de la un an la altul găsim situaţii şi mai grele şi mai triste. Copiii şi mai mulţi abandonaţi, care îmi povestesc situaţii …Nu găsesc o schimbare în bine.

Eu lucrez într-un cabinet stomatologic în Italia. Copiii au probleme pe care le poate avea oricare altă persoană, doar că ei nu sunt obişnuiţi să se spele pe dinţi, pentru că nimeni nu-i învaţă. Problemele se nasc şi de la alimentaţie. Văd copii foarte mici care comsumă băuturi carbogazoase, tot timpul au în mână ori pufuleţi ori Eugenii, dulciuri, iar necazurile pleacă de acolo, pentru că strică dinţii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Odată ce se formează caria, neavând posibilitatea să meargă la un stomatolog, ea nu se opreşte. Sunt bacterii care înaintează, ajung pe nervul dintelui şi încep durerile, infecţia şi suntem obligaţi, când venim, să le scoatem, chiar şi la cei de nouă ani care au dinţi permanenţi.

Mulţi dintre copiii din România nu merg la medic pentru că nu au posibilitatea, dar nici nu văd cultura asta, nu văd obişnuinţa de a se trata. Apoi persoanele care au grijă de aceşti copii nu-i învaţă să se spele pe dinţi . Mi-aduc aminte că i-am dat unui copil periuţa şi o pastă de dinţi. Pasta o mânca, iar cu periuţa spăla dinţii unui câine. Nu se spălase niciodată, nu era obişnuit, dar nu era vina lor, pur şi simplu nu era învăţat”, povesteşte medicul Mihaela Agache.

Întregul proiect din România este coordonat de Antonela Ioniţă, reprezentant pentru ţara noastră al fundaţiei „Overland for Smile – Zâmbet de copil” şi este dedicat în primul rând copiilor instituţionalizaţi, dar, pentru că era nevoie, medicii s-au oferit să trateze şi persoane în vârstă fără posibilităţi materiale sau bătrâni din azilele din Prahova, informează adevărul.ro.

Distribuie acest articol