Româncă moartă în Italia după ce a fost bătută de soț. Bărbatul: „I-am dat numai vreo două palme”

Genoveva Ciurea, o femeie care a îndurat ani de violență din partea soțului ei, a murit în Italia, în urma unui atac brutal în propria casă. Femeia a fost dusă la spital după ce a fost lovită de soțul ei și a decedat după 10 zile de spitalizare.

În momentul în care a fost luată cu salvarea de la domiciliul conjugal, corpul ei purta semnele abuzului: o vânătaie mare pe abdomen, sub coaste, care se întindea până la spate, o alta pe frunte, iar ochii îi erau umflați de la loviturile primite. Florin Virgil Ciurea, soțul ei, principalul suspect, este judecat acum de Tribunalul din Roma.

El a declarat la ultima ședință a procesului:

„Mi-am lovit soția cu picioarele? Nu este adevărat! Dar nu exclud posibilitatea să-i fi dat vreo două palme. Cu pumnul? Nu, din cauza unei probleme fizice, nu pot nici măcar să închid pumnul.”

Așa s-a apărat Florin Ciurea, în vârstă de 38 de ani, în fața Curții cu Jurați (corte d’Assise) din Roma. Este acuzat de abuz și agresiune repetată împotriva soției sale, Genoveva, care a decedat la 15 ianuarie 2021 după câteva zile de spitalizare, informează La Repubblica.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Procurorii descriu o poveste diferită de cea prezentată în sala de judecată de inculpat. Acuzațiile împotriva lui Florin includ agresiuni fizice repetate asupra soției sale, în primele zile ale lui ianuarie 2021, printre care lovituri cu piciorul și cu pumnul. Expertiza medicală menționează „traume, vânătăi și escoriații pe tot corpul.”

Potrivit procurorilor, Genoveva era victima violenței fizice, morale și psihologice. Florin ar fi controlat chiar și salariul soției sale, o împiedica să utilizeze aplicații de mesagerie pentru a comunica cu familia apropiată și amenința să incendieze casa părinților ei.

Tragic este faptul că fiica lor, în vârstă de doar 9 ani, a fost martoră la aceste violențe repetate.

De-a lungul procesului, diverse mărturii au ilustrat gravitatea abuzurilor. Operatorul sanitar de la numărul de urgență 118, care a intervenit la domiciliul celor doi, a declarat că „femeia avea vânătăi pe corp și pe față, dar era lucidă. A povestit că bărbatul a bătut-o pentru că a refuzat să întrețină raporturi intime cu el. Era obosită, tăcută și speriată.”

Un alt martor, care a trăit cu cuplul timp de două luni, a spus că a părăsit casa din cauza modului în care Florin o trata pe soția sa. Într-o relatare tulburătoare, acesta a menționat că femeia încerca să își acopere vânătăile cu machiaj.

„Am plecat pentru că nu suportam cum o trata pe Genoveva – a spus fostul coleg de apartament – când a lovit-o am încercat să-l potolesc. Dar nu am mers prea departe, mi-a fost teamă că o să creadă că există o relație între mine și ea. Avea niște urme pe față pe care încerca să le acopere cu machiaj.”

Potrivit unei alte femei care cunoștea cuplul „Genovea se temea că soțul ei o să-i ia fiica de lângă ea. Odată, când s-a dus la poliție să-l denunțe, am întrebat-o: ‘vrei să-ți denunți soțul?’, ea mi-a răspuns: ‘da, de data asta m-a bătut rău’.”

Temerile Genovei, legate de fiica ei născută în 2014, nu au fost neîntemeiate. Bărbatul, de altfel, este acuzat de Parchetul de la Roma că și-a dus fiica mai mică în România și că a ținut-o acolo împotriva voinței mamei, „împiedicând-o să-și exercite răspunderea părintească”. Chiar dacă fetița, născută la Roma, avea prietenii, școala și mai ales pe mama ei în Italia.

Și apoi amenințările cu moartea – „Te găsesc oriunde te duci” – și umilințele: „a împiedicat-o să aibă relații personale, izolând-o și nici măcar nepermițându-i să aibă aplicații de mesagerie cu care să țină legătura cu cele mai apropiate rude.”

Printre acuzații se numără și abuzul domestic. „O intenție criminală de a leza integritatea fizică, morală și psihică a femeii, obligând-o la condiții de izolare, supunere și frică constantă, până în punctul de a contribui la provocarea morții acesteia”, scrie în documentele procuraturii.

Pe 24 ianuarie 2018 soțul său i-a provocat un traumatism cranian, cu prezența unui hematom semnificativ. Femeia l-a avut timp de 30 de zile. Apoi, pe 2 martie 2019, a suferit un traumatism contondent la față, cu escoriații și vânătăi. Acestea sunt doar două dintre episoadele de violență trăite de Genoveva.

Acuzații foarte grave, pe care procurorii italieni încearcă să le demonstreze în instanță și față de care Florin Ciurea încearcă însă să se apere.

Distribuie acest articol