Româncă decedată în Italia după o lungă și grea suferință: „Un înger de om! Vei rămâne veșnic în inimile noastre”

O româncă în vârstă de 64 de ani s-a stins la Roma după o lungă și cumplită suferință. Didina Nan ducea o luptă grea cu cancerul care i-a fost descoperit cu 7 ani în urmă. Femeia, deosebit de iubită de colege și prieteni, a murit joi, 9 decembrie, la Spitalul Medica Group, vegheată de fiica și nepoții săi. „Ai fost un înger printre noi”, a scris cineva pe profilul Facebook al conaționalei noastre.

Zeci de mesaje de condoleanțe din partea prietenilor pe rețeaua de socializare ne-au făcut să înțelegem căldura sufletească pe care o transmitea celor din jur, blândețea și generozitatea acestei femei, care a fost nevoită să îndure ani grei de boală înainte de a-și găsi liniștea eternă.

Didina Nan a venit în Italia în anul 1996, unde a lucrat ca bonă și ca menajeră. „Intra în casele oamenilor să facă ordine și curățenie, dat totodată intra și în inima lor. A fost foarte iubită de familiile unde a lucrat”, ne-a spus Mirela, fiica Didinei.

Despre calvarul bolii pe care l-a îndurat mama ei Mirela ne-a povestit:

„Acum 7 ani a început calvarul, de când am descoperit că are o formă de tumoare agresivă. A urmat o operație, apoi chimioterapie peste chimioterapie și părea că își revenise, dar după trei ani boala a recidivat cu metastază la plămâni și îi paralizase nervul la brațul drept. De atunci totul a fost mult mai greu…

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dureri peste dureri și chimioterapii care i-au schimbat chipul în mai multe rânduri. A luptat cu dinții și cu toată forța ei, iar eu am avut grijă de ea ca de un copil. În șapte ani de zile numai noi știm prin ce am trecut și chiar dacă ea era bolnavă, cu dureri, tot ea mă alina și mă îmbărbăta, cum sper să o facă și de acum înainte, de acolo, de Sus, pentru că a plecat cu o bucățică din inima mea și tare greu îmi este…”

Poate medicamentele citostatice pe care Didina le primea la ședințele de chimioterapie i-au schimbat chipul, dar nu și sufletul! 

„A fost un om foarte iubit”, ne-a mai spus fiica sa, „oriunde mergea presăra iubire si zâmbete în inima oamenilor. Chiar dacă suferea cumplit continua să se întâlnească cu prietenii din comunitatea românească din Roma, să participe la evenimente și să meargă la biserică. Toate acestea chiar și atunci când abia se ținea pe picioare.”

Didina Nan (a treia din dreapta) la Roma, cu prietenii. Foto: profilul Facebook

Didina Nan a lăsat un gol imens în sufletele tuturor celor care au cunoscut-o. „Cuvintele nu pot exprima durerea pe care ai lăsat-o în sufletele noastre acum, când ne-ai părăsit, dragă Didina. Dumnezeu să te așeze de-a dreapta Lui. Vei rămâne veșnic vie în inimile noastre, suflet blând! Zbor lin printre îngeri!”, este numai unul dintre numeroasele mesaje de pe pagina Facebook a conaționalei noastre.

Didina Nan (a a doua din stânga). Foto: profilul Facebook

Marți, 14 decembrie, la ora 7:30, trupul neînsuflețit al Didinei Nan va pleca pe ultimul său drum spre casă. Va fi înmormântată sâmbătă, 18 decembrie, în cimitirul din satul ei natal, Andreiașu de jos, județul Vrancea, alături de părinții săi dragi.