Româncă moartă în Italia pe masa de operație. Anestezistul a fost trimis în judecată

Un medic anestezist din Perugia a fost trimis recent în fața justiției, sub acuzația de omucidere din culpă, în cazul morții unei tinere românce.

În ianuarie, cu doi ani în urmă, într-o clinică privată din Perugia, Ioana Lingurar, o tânără mamă româncă de 29 de ani, a fost adusă pe masa de operație pentru o artroscopie de șold, un procedeu în general considerat de rutină.

Ceea ce urma să fie o zi obișnuită în sala de operații la clinica Villa Fiorita s-a transformat într-o tragedie inimaginabilă.

photo_2023-10-04_20-15-18
Ioana Lingurar. Sursa foto: Corriere dell Umbria

Ioana, rezidentă la Tavernelle, mamă a doi băieței, nu a mai ajuns niciodată să vadă lumina zilei dincolo de pereții albi ai sălii de operație, viața ei fiind brusc întreruptă de un stop cardiac survenit înainte ca chirurgul ortoped să inițieze procedura.

Un destin frânt, o viață tânără sfârșită într-un loc menit să ofere vindecare și speranță.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform Procuraturii din Perugia, cea care se ocupă acum de caz, incidentul sumbru a fost produs de „imprudență, neglijență și incompetență” din partea medicului anestezist.

Cercetările indică faptul că stopul cardiac ar fi fost declanșat de doza de anestezic administrată, relatează Corriere dell Umbria.

Procurorul Gennaro Iannarone evidențiază că anestezistul ar fi omis să „măsoare corespunzător parametrii clinici ai pacientei în timpul procedurii anestezice (presiunea arterială, frecvența cardiacă, saturația de oxigen)”, precum și faptul că a eșuat în „implementarea monitorizării electrocardiografice în faza intraoperatorie, întârziind identificarea datelor electrocardiografice și diagnosticând într-o manieră prea tardivă faptul că pacienta a intrat în arest cardio-respirator în timpul intervenției chirurgicale.”

Despre medicul ortoped, care fusese de asemenea investigat inițial, s-a cerut ulterior clasarea dosarului.

O expertiză medicală, ordonată de judecătorul pentru investigații preliminare, a relevat că medicul anestezist a avut un „comportament eronat, prin care nu s-a asigurat o monitorizare electrocardiografică completă”.

Procesul este programat să înceapă în iulie anul viitor.