Româncă moartă într-un spital din Italia după un an de comă. Zece medici anchetați

Zece medici sunt anchetați de Parchetul din Veneția care vrea să înțeleagă dacă au vreo responsabilitatea pentru moartea unei femei de naționalitate română, moartă la vârsta de 51 de ani, pe data de 3 iunie 2019, după un an de comă. „A sosit la Urgență aproape fără viață, dar a primit cod verde”, au reclamat rudele conaționalei noastre conform Corriere del Veneto.

Miercuri dimineață, 27 iulie a.c., judecătorul de instrucție Alberto Scaramuzza, acceptând cererea procurorului Giovanni Gasparini, l-a desemnat pe medicul legist Stefano Kusstatscher să evalueze nu numai cauza morții, dar și dacă aceasta ar putea avea cumva legătură cu anumite omisiuni făcute de medici în tratarea conaționalei noastre. Rudele victimei, împreună cu avocatul Paola Loprieno, i-au încredințat în schimb această sarcină medicului Antonello Cirnelli. Operațiunile de evaluare vor începe pe 7 septembrie, iar rezultatele vor fi prezentate la următoarea audiere, din data de 14 decembrie.

Femeia, cu inițialele R.D., era rezidentă la Favaro Veneto, în provincia Veneția, Veneto. Ea a ajuns la secția Urgențe a spitalului Dell’Angelo din Veneția pe 11 iunie 2018, în jurul orei 17.00. Potrivit familiei sale, starea ei era gravă, românca nu se mai putea ține pe picioare, era deja aproape fără viață și nu mai era în stare să reacționeze la stimuli, așa cum au constatat atunci și alți pacienți din sala de așteptare audiați în timpul anchetei de avocatul Loprieno.

De la triaj, însă, a primit un cod verde, al doilea după cel alb ca și grad de severitate. După câteva ore a sosit la spital și soțul ei, iar de la triaj i-au spus că femeia plecase acasă de bunăvoie și pe răspunderea sa, ceea ce s-a dovedit că era fals deoarece soția lui era de fapt încă în spital, pe o targă și i se administra o perfuzie. „Era într-o stare jalnică”, au spus rudele care au insistat și obținut în cele din urmă pentru ea cod roșu de gravitate extremă. Astfel, a putut primi îngrijiri de urgență.

Din păcate femeia s-a simțit rău în continuare, iar în săptămâna următoare a făcut un infarct în urma căruia a intrat în comă. De atunci, timp de un an nu s-a mai trezit niciodată, fiind transferată mai întâi la Chioggia și apoi la spitalul Civile din Veneția, unde a murit.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Familia a făcut plângere pe când femeia era încă în comă, iar procurorul Gasparini a deschis un dosar de anchetă. După moartea sa, a fost efectuată autopsia care a confirmat decesul în urma unui infarct, iar procurorul a cerut arhivarea dosarului respectiv considerând că nu există nicio legătură de cauzalitate.

Rudele s-au opus însă, subliniind că problema care a dus mai târziu la decesul româncei s-ar fi produs în momentele inițiale, când aceasta s-a prezentat la spital și au obținut consimțământul judecătorului de instrucție de a se face noi cercetări. La acel moment, procurorul i-a înscris în registrul suspecților pe toți medicii care au vizitat pacienta în prima săptămână: doi de la urgențe, doi de la medicină generală, șase de la terapie intensivă.