O româncă, protagonista unui documentar pe RAI 3: „Am venit în Italia cu visul de a deveni stilistă, dar costumul nostru popular e mereu în sufletul meu”

Postul de televiziune Rai 3 a difuzat vineri, 13 mai, un documentar având ca protagoniste trei femei, îndrăgostite de croitorie: două italience și o româncă. „Sarteavventura” este povestea unei călătorii în rulotă, prin orășele din regiunile Lazio și Umbria, cu scopul de a descoperii vechi tradiții, țesături și tehnici de croială. 

Italia este cunoscută în toată lumea ca fiind una din țările cu cei mai faimoși designeri și creatori de modă. Dar, dincolo de succesul marilor branduri internaționale, în Peninsulă există o bogată tradiție legată de dantelărie, croitorie artizanală, tehnici de colorare naturală a țesăturilor. 

În 2007, Elena Rotaru, româncă originară din Dobrogea, a ajuns în Italia cu un vis: să devină stilistă (creatoare de modă). Povestește în documentar cum a ajuns în Italia, mai precis în Calabria, pornind de la munca grea din câmp, la cules de portocale. Apoi, a lucrat într-o patiserie din Rosarno, înainte de a ajunge la Roma, unde s-a apropiat de domeniul modei.

După mai multe experiențe în domeniul prêt-à-porter, în 2018 Elena s-a înscris la un curs regional de croitorie la Rieti, lângă Roma. Aici a legat prietenii cu ceilalți cursanți, care împărtășeau aceeași pasiune și își doreau să o transforme în meserie.

Înainte ca drumurile lor să se despartă, Elena și-a invitat colegele să facă o călătorie în Italia, la bordul unei rulote amenajate ca un atelier de modă. Din păcate, din cauza pandemiei, proiectul nu s-a putut concretiza în modul dorit. Așa că Elena a invitat în călătoria ei două vecine italiene în vârstă. Rosina și Jolanda, una croitoreasă și alta bucătăreasă, locuiesc în satul San Polo di Tarano, un târg nu departe de Roma, ce păstrează încă arhitectura și atmosfera medievală. Scopul călătoriei: acela de a descoperi și documenta, prin imagini filmate, tradițiile păstrate, din generații în generații, legate de artizanat și gastronomie, din câteva orășele și târguri din regiunile Lazio și Umbria. 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Așa a luat naștere documentarul „Sarteavventura”. Rosina și Jolanda, de 85 și 84 de ani, au însoțit-o pe Elena într-o adevărată aventură, plină de voie bună, surprize, povești și emoții.

Cele trei au depănat amintiri din propria copilărie, din Italia și România. Apoi, au gătit împreună, iar Elena le-a învățat pe prietenele ei italiene să facă salată boeuf și să o decoreze cu felii de castraveți, ardei și măsline.

Protagonistele documentarului au ajuns în mici ateliere din Lazio, unde încă se cultivă pasiunea pentru croitoria artizanală locală. În localități precum Fiano Romano, Cottanello, Rocchette, Roccantina, Stimigliano sau Montefusco, cele trei femei au întâlnit croitorese, artizani locali, profesoare de design vestimentar istoric, care duc mai departe cultura regională și mențin vie istoria și memoria teritoriului unde au crescut și s-au format.

Călătoria a fost un prilej de cunoaștere reciprocă. Elena, la rândul ei, a avut ocazia să povestească prietenelor sale despre tradițiile românești și frumusețile portului nostru tradițional. Spectatorii au putut admira imagini filmate în România, detalii cu costume populare, culorile și simbolurile de pe cămeșile noastre românești, dar și dansuri și melodii de joc.

Captură din documentarul „Sarteavventura” difuzat pe RAI 3

După difuzarea emisiunii pe Rai 3, am vorbit cu Elena Rotaru despre călătoria ei: „Am povestit cu mândrie și nostalgie de copilăria mea, de părinți, de bunicii care nu mai sunt. Nu puteam să nu vorbesc despre costumele noastre populare, unice în lume, cu motive pline de culori. De fiecare dată când mă îmbrac în ie sau port popular simt o energie și o fericire aparte. De când eram mică, am învățat dansuri tradiționale la școală, iar de atunci nu le-am uitat. Deși sunt dobrogeancă, iubesc costumele din zona Vrancei, iar eu am în colecția personală costume din Nereju și Soveja”.

Captură din documentarul „Sarteavventura” difuzat pe RAI 3

După emisiune, românca povestește că a primit multe mesaje de felicitări nu doar din Italia, ci și din alte țări. „Aventura noastră cu rulota transformată în atelier de modă, în căutarea tradițiilor și meșterilor locali, a fost un succes! Am primit numeroase cuvinte de laudă, chiar din Franța sau Elveția, dar și de la mulți conaționali care s-au bucurat să vadă că se vorbește și despre minunatele noastre costume populare pe postul național RAI!”

Distribuie acest articol